Katalonya hakkında 4 Yahudi gerçeği

Son günlerde Madrid’le özerklik çatışmasına giren Katalonya’nın Yahudilerin ilk yerleştiği bölgelerden biri olduğunu biliyor muydunuz?

Dünya
3 Kasım 2017 Cuma

1-) İspanya’nın 45 bin Yahudi’sinin 15 bini Katalonya’daki Barcelona şehrinde yaşıyor. Diğer bir 15 bin Yahudi Madrid’de otururken, kalan 15 bin kişi ise ülkenin değişik yerlerine dağılmış halde. Yahudiler, Katalonya’nın bağımsızlığı konusunda toplu  bir görüşe sahip değiller. Madrid Yahudi cemaatinin bu konudaki resmi siyaseti tarafsızlık üzerine kurulu. Katalonya’da  Yahudiler ilk olarak MS 890 yılında yerleşmişti. 

2-) İsrail’de Katalonya hakkında resmen tarafsız bir politika izliyor. Avrupa Madrid’i desteklerken, Netanyahu hükümeti taraf olmaktan kaçınıyor. 

3-) İspanya resmen  Filistin’i desteklerken. İsrail yine de resmi politikasından ödün vermiyor. Ancak Madrid’in Filistin desteğinin şartları da var. Madrid ancak İsrail ile Filistin halkı arasında ikili görüşmeler sonucu yapılacak bir anlaşmayı destekleyeceğini, her türlü tek yanlı harekete karşı olduğunu belirtiyor.

Katalonya bağımsızlık girişimi ilk  yaptığında ABD’de bazı Yahudi gazeteciler Madrid’in Filistin yanlısı tutumunu ima ederek İspanya layığını buldu demişlerdi. 

4-) Madrid’in aksine Katalonya da halkın çoğunun İsrail destekçisi olduğu biliniyor.

 

 

Cnaan Liphshiz’e teşekkürlerimle

Sami Aker