Trene Anna Frank adının verilmesi olay oldu

Almanya’da yeni sefere başlayacak yeni bir metro trenine savaşta tuttuğu günlüklerle ünlü olan Yahudi asıllı küçük kız Anna Frank’ın adının verilmesi olay oldu.

Dünya
2 Kasım 2017 Perşembe

Bir kısım bunun bir onur, geçmişle hesaplaşma olduğunu belirtirken, bazı kişiler yüz binlerin ölüm kamplarına trenle götürüldüğünü, çok yanlış bir hareket olduğunu savundu.   

Eleştiri yapanlar Alman demir yolu şirketi Deutsche Bahn’ın yeni City Express hattında çalışacak trene bu adı verirken düşüncesiz davrandığını ileri sürüyor.    

Şirketin basın sözcüsü Antia Neubauer, konu ile ilgili basına bir açıklama yaptı ve kendisinin de isim verme komitesinde olduğunu belirterek, Anna Frank adının toleransın ve ırkçılığa karşı olmanın bir sembolü olduğunu ifade etti.  Yeni isme en çok tepki sosyal medyadan geldi. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisinden Iris Elbert, sosyal paylaşımında, yapılan hareketin onur vermek değil saygısızlık olduğunu belirtti.   

Elbert açıklamamsında bir tarihçi olarak, bugünkü demir yolu şirketi Deutsche Bahn’ın Yahudileri kamplara götüren Nazi şirket Reich Bahn’ın bir devamı olduğunu bildiğini, dolayısı ile bunu bir saygısızlık olarak gördüğünü ifade etti. Elbert söz konusu Nazi şirketinin zamanında binlerce işçiyi köle statüsünde çalıştırdığını ve  bugüne kadar bu konuda hiçbir tazminat ödemediğini de hatırlattı.