Netanyahu: “Rabin’in izinden gideceğiz”

Çarşamba günü Yitzhak Rabin’in 22. ölüm yıldönümünde konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail halkının her zamankinden daha çok birliğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Dünya
2 Kasım 2017 Perşembe

Sözlerini özellikle kendisini ve politikalarını yoğun bir şekilde eleştiren Rabin’in oğlu Yuval Rabin’e yönelten Netanyahu şunları belirtti: “Sen beni eleştirdikçe ben de kendimi savunmak zorunda kalıyorum. Ancak buna bir son verip ulusça bir araya gelip birbirimize hesap vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Kardeşlik çağrısı yapıyorum. Bu mesajı bütün gücümle defalardır haykırıyorum. Bir araya gelip diyalog kuralım ve İsrail’in güvenliğini, ulusal prensiplerimizi hesaba katarak ortak bir zeminde anlaşalım diyorum.”

Yuval Levin daha evvel Netanyahu’yu isim vermeden eleştirmiş politikalarını onaylamadığını ima etmişti.

Yuval Rabin şöyle konuşmuştu: “Artık Balfour Caddesindeki (Başbakanlık Binası) makam şiddetten vazgeçtiğini belirten bir deklarasyon yayınlamalı, ulusumuza bulaştırdığı nefret politikasından ivedilikle vazgeçmelidir.”

Netanyahu, İsrail Meclisi Knesset’de yaptığı konuşmada  bir suikasta kurban giden eski Başbakan Rabin için şunları belirtti: “Hem Rabin’in hem de benim her zaman en büyük korkum, Oslo Barış Anlaşmasından doğacak şartların güvenliğimizi tehdit edeceği ve Filistin bölgelerinde bize karşı terörü arttıracağı idi. Rabin’in politik prensiplerinden ödün vermeyeceğiz. Filistinlilerle barış yapılmamışsa bunun sebebi bizim politikalarımız değil, onların İsrail’in var olma hakkını bile tanımak gibi en temel prensibi kabul etmemiş olmalarıdır.”

Netanyahu ayrıca  Rabin’in öldürülmeden evvel  Knesett’te yaptığı son konuşmaya  da dikkat çekti ve ‘İsrail’in 4 Haziran 1967 sınırları öncesine dönmeyeceği’ sözünü hatırlattı.

Rabin son konuşmasında bağımsız Filistin devletinin  1967 savaşı  sonrası sınırları içinde kurulması gerektiğini belirtmiş, ancak barış nasıl olursa  olsun hiçbir Yahudi ve Arap’ın yaşadığı bölgeden  ve evden çıkartılamayacağını belirtmişti.