Gazze’deki BM okulunun altında tünel bulundu

Birleşmiş Milletler, Gazze’deki Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNWRA) tarafından yönetilen bir okulun altında tünel bulunduğunu açıkladı. Tünelin bulunmasıyla UNRWA, okulu ve tünel girişini kapattı. Bir süre eğitime ara veren okul geçtiğimiz günlerde tekrar açıldı.

Dünya
30 Ekim 2017 Pazartesi

BM’den yayınlanan haberde tünelin tam olarak nerede bulunduğu, nereye açıldığı ya da tüneli kimin yapmış olabileceğiyle ilgili bilgi verilmedi. Kurum açıklamasında, “Uluslararası hukuk tarafından dokunulmazlığı olan UNRWA yapısının altında tünelin varlığı kabul edilemez. Bu durum çocuk ve kurum çalışanlarını tehlikeye atmaktadır” dedi.

UNRWA, tünelle ilgili olarak bölgedeki hükümet faaliyetlerini koordine eden birimin başkanı Binbaşı General Yoav Mordechai’yı bilgilendirdi ve ayrıca Gazze’deki gerekli birimlere, bir BM tesisinin tarafsızlığının ihmal edildiğini bildiren bir şikâyette bulundu.

Yıllardır, Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas, yer altı tünelleri kazdı; hatta bu tünellerden bazıları sınırı geçerek İsrail’e ulaşıyordu. Sınırı geçen tüneller, son çatışmanın yaşandığı 2014 senesinde İsrail’e saldırılar düzenlemek amacıyla kullanıldı.

Haziran ayında da UNRWA, bir inşaat sırasında Maghazi kampında yan yana olan iki okulunun altından geçen bir tünel’ bulduklarını açıklamıştı. Hamas ise UNRWA’nın yaptığı açıklamayı ‘şiddetle kınayarak’, İsrail’in ‘suçlarını haklı çıkarmak adına’ bu açıklamayı kötüye kullanabileceğini belirtmişti.

UNRWA, Hamas ile olan ilişkilerine yaklaşımından dolayı İsrail tarafından uzun zamandır eleştiriliyordu. İsrail, UNRWA’da görevli bazı Filistinlilerin terörist eylemleri desteklediklerini ve internette antisemitizmi yaydıklarını iddia ediyor.