Ministry of Fund Lounge Vol.2

Müzik dünyasının önemli markalarındandır ‘Ministry of Sound’. “İnsanların yaşamak isteyeceği anları yaratmak” vizyonu ile 1991 yılında House Music’e adanmış olarak, New York’taki Paradise Garage’dan esinlenerek Londra’da kapılarını açan gece kulübüdür.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
1 Kasım 2017 Çarşamba

1993’te meşhur logosu tanıtım amaçlı olarak parlamento binasına yansıtıldığında ilk süksesini yapmıştı. İlk miks albümleri ‘Sound of Ministry’ Tony Humphries tarafından yapılmıştı. 1996’da Diana ve Charles boşandıklarında, Kraliyet Sarayına “Kraliyet evliliğinden daha uzun sürer” mottosu ile logosunu yansıtarak beşinci kuruluş yılını kutlamıştı. Deep Dish, David Morales 2000’lere yaklaşırken kabinde ilk defa yer almış, ‘Ministry of Sound’ bir fenomen haline gelmişti.

25 yıl sonra ‘Ministry of Fund’ ise bu müzik markasından yola çıkarak, Sihirli Mikrofonda sürekli finale kalan üniversite radyosu Radyo Arel’de, Türkiye’nin ilk ve tek akademik radyo ekonomi ve piyasa programı olarak, bu sefer İstanbul’dan kayıt almaya başladı. “Can simidi gibi ekonomi ve piyasa programı” mottosu ile üç hafta önce ise aynı isimle Şalom’da haber köşelerine geçerek yayın hayatına atıldı. Şalom’un ekonomi ve iş sayfasında piyasa profesyonellerine haftanın ortasında bir soluklanma imkânı yaratmak için bugün yine müzik metaforunu kullandık. Şimdi listemizdeki ilk şarkı önerimiz Alain Souchon’dan. 1944 yılında Casablanca doğumlu Alain KIENAST sonrasında ‘Foule Sentimentale’ ile Alain olarak hatırlanmaya devam edecektir. 1993 yılındaki ‘C’est deja ça’ albümündeki şarkı tüketim toplumunun eleştirildiği ikon şarkılardan biri olacaktır. Duygusal kalabalık anlamına gelen şarkının sözlerinde ise “Ne kadar da gül pembe bu hayat, bize sundukları o pembeden” diye başlar “Bir sürü şey edinip, Daha da fazlasını isteten, Atıp tutarlar akıllarınca, Mutluluk, sahip olmaktır diye, Dolaplar dolusu eşyaya” diye devam eder. Nöro pazarlamanın pek sevmeyeceği bir şarkıdır ama melodisi ve fikri güzeldir. Çarşambayı bu şarkı ile açalım istedik, Pink Floyd’dan ‘Money’ ile bitirelim. Şarkının sözlerinde “Yeni araba, havyar, dört yıldız hayaller” geçer parçanın girişinde. 1973 ‘The Dark Side of the Moon’ albümü çıktığında henüz yedi yıldız yoktur. Parçanın ilerleyen kısımlarında ise “Para söyledikleri gibi bugünkü kötülüklerin kökenidir, ama maaşa bir zam istediğinizde, size hiç vermeyecekleri sürpriz olmayacaktır” diye devam eder. Bugün ilk listemizi nostaljik açtık. “Yaz güneşinin yerini sonbaharın ılık esintisine bıraktığı şu günlerde” diyen Sezen Cumhur Önal misali ilerleyen haftalarda kalplerde buluşmak üzere “Foule sentimentale, On a soif d’idéal…”