Şişli Belediyesi’nin Sefarad Yemekleri Atölyesine büyük ilgi

Şişli Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleştirilen Sefarad Yemekleri atölye çalışması geçtiğimiz hafta başladı.

Toplum
1 Kasım 2017 Çarşamba

Dora Treves, İda Benkarmona ve Feride Petilon’un hazırladıkları atölye çalışmasına değişik yaş ve meslek gruplarından kişiler katıldı. Katılımcılar arasında antropolog, üniversitede gastronomi dalında öğrenim gören öğrenciler, mutfak sanatlarına meraklı kadın ve erkekler yer aldı.

Dora Treves öncelikle Sefarad tanımı ile başlayan sunumunda yemeklerin özelliklerinden, ülke kültürü ile olan etkileşiminden ve yöresel tarım ve hayvancılık ile değişen Sefarad yemeklerinden söz etti. Ayıca kaşerut kurallarına da değinilerek,  yemeklerde et ve sütün neden birlikte kullanılamayacağı açıklandı. Treves, Sefarad yemeklerinin Akdeniz mutfağı ile özdeşleştirerek sebze ağırlıklı olduğunu, limon suyu veya erik peltesi kullanıldığını, sebzelerin sapından, kabuğuna faydalanıldığını anlattı. Referans olarak aldığı Karen Gerson Şarhon’a, Robert Schild’e ve birçok konu ile ilgili kitap ve makale yazanlara teşekkür etti.

Soru ve cevapların ardından borekitas de berencena (patlıcanlı borekitas) yapımına geçildi. Hamur almanın püf noktalarını samimi bir dille anlatan Dora Treves’in yaptığı borekitas ve boyikos de kaşer, nam-ı diğer çesterler, fırına kondu.

Ardından halva de semola (irmik helvası)nın yapımına geçildi. Feride Petilon bu tatlının özellikle sadece su ile yapılabildiği için cuma geceleri et yemeklerinden sonra yapılabildiğini belirtti ve cuma gecesi ailelerin toplanması özelliğine de değindi.

İda Benkarmona ise her iki tarif için değişik yorumlar yaptı. Borkekitasları kapatmak için kıvırmayı, halva de semola için tatlandırıcı olarak limon kabuğu ve ceviz konulabileceğini açıkladı.

Katılımcılar uygulamalı olarak öğrendikleri bilgileri evlerinde hazırlamak üzere dağıldı.

Katılımcılar, bir sonraki derste kaşkarikas (kabak kabuğu), almodrote (kabak böreği) ve boyikos de pimyenta (karabiberli kurabiye) gibi Sefarad mutfağının tipik özelliklerini taşıyan yemekler ve farklı sunumlar deneyimleyecek.

Adres: Şişli Belediyesi Mecidiyeköy Ek Hizmet Binası

Perşembe günleri, saat 14.00 - 16.00 arası.