Türk Yahudileri Ankara´dan Tel Aviv´e Cumhuriyet´in 94. yaşını kutladı

Hahambaşı Rav Haleva Ankara´da 29 Ekim Cumhuriyet resepsiyonuna katıldı

Toplum
1 Kasım 2017 Çarşamba

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşti. Beştepe’de düzenlenen resepsiyona, siyaset, sanat, spor ve iş dünyasından yaklaşık 2 bin konuk katıldı.

Hahambaşı Rav İsak Haleva da Türk Yahudi Toplumu adına Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde verilen davette yer aldı. 

İzmir Marşı ile Cumhuriyet coşkusu

Ulus Özel Musevi Okulları’nda Cumhuriyetin 94. yılı büyük coşkulu bir törenle kutlandı. 

Törene konuk olarak katılan Haluk Levent eşliğinde İzmir Marşı büyük bir coşkuyla söylendi. Lise ve ortaokul öğrencilerinin katıldığı törende öğrenciler Cumhuriyet ve demokrasi adına anlamlı konuşmalar yaptılar. Ortaokul öğrencilerinin sahnelediği vals gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.

UÖMO Ortaokul bölümü olarak töreni planlayan Ortaokul Müdürü Zeynep Adıgüzel “Bu yıl öğrencilerimize bir sürpriz yapmak istedik. Tören komitesi olarak 29 Ekim’de koronun İzmir Marşı’nı söylemesi kararını aldığımızda, aklımızdan ilk geçen milyonlara bu marşı ezberleten Haluk Levent’i okulumuza davet etmek oldu. Hemen iletişime geçtik. Mütevaziliği, samimiyeti ve hiçbir karşılık beklemeden gönülden bizim coşkumuzu ve heyecanımızı paylaşmak istemesi bizleri çok mutlu etti. Sahneye çıkışıyla salonda yaşanan coşku, sevinç ve heyecan inanılmazdı. Öğrencilerimizin Atatürk ve Cumhuriyet sevgisi, bayram coşkusu, sanatçıyı da etkilemiş olmalı ki programında olmamasına rağmen Aşık Veysel’den ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü canlı performansla sergiledi. Haluk Levent  türkünün arasında okuduğu “Yüzyılların mirasıyla gerçeklerden korkmadan, bambaşka bir halkla buluşmuş bir yerlerde. Kimileri 500 yıl öncesinden gelen insanların torunları, İspanyalardan, Belçikalardan, Kuzey Avrupalardan, karşımda... Bir türküyle buluşmuşuz, bir Aşık Veysel’de bunları yoğurup da... Her birinin yüzünde ayrı bir çehre, her birinin gözlerinde ayrı bir renk. Ne mutlu bize” diyerek şiir ile tüm salonun gönlünü fethetti. En büyük dileğimiz öğrencilerimizle, velilerimizle birlikte nice aydınlık yıllarda Cumhuriyetimizin yeni yaşlarını kutlamak.”

 

Tel Aviv’de Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

Genç Türkiye Cumhuriyeti´nin 94. yaşı dolayısı ile  Tel Aviv Büyükelçiliğindeki i törene  Türk asıllı İsrail milletvekili ve İletişim bakanı Eyüp Kara da katıldı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Tel Aviv’de Büyükelçilik rezidansında düzenlenen tören ile kutlandı. Törene diğer ülkelerin elçilik mensupları, siyasi ve diplomatik temsilciler, Türkiyeliler Birliği ileri gelenleri ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

İstiklal Marşı ve İsrail milli marşının söylenmesinden sonra Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem yaptığı konuşmada bölgede barıştan yana olduğunu ve İsrail-Filistin çatışmasını sona erdirecek tek seçeneğin iki devletli çözüm önerisinin uygulanması olduğunu belirtti.

Türk asıllı İsrail milletvekili ve İletişim bakanı Eyüp Kara da bir konuşma yaptı ve İsrail ile Türkiye’nin menfaatlerinin her zaman bir arada gittiğini ve bir arada gitmesi gerektiğini, bunun için de çok sebep bulunduğunu dile getirdi.

Resepsiyon, folklor gösterileri ve Türk mutfağına özgü ikramların sunulması ile devam etti.

 

Minix’ler Cumhuriyet  Bayramı’nı kutladı

Cumhuriyetin 94. yılı, Caddebostan Bet-El Midraşı’nda Minix’li 42 öğrenci ve 75 velinin katılımı ile coşku içinde kutlandı. Suadiye Minix’in Müdürü Doli Levi konuşmasına şu sözlerle başladı: “Önemli olan Cumhuriyet Bayramı’nın hangi alanda kutlanması değildir. Önemli olan Cumhuriyet’in kuruluşundaki amacı, demokrasinin özgürlük ve bilimsellik anlayışının çocuklara aktarılmasında oluşan sinerjiyi yaşatabilmektir. Çocuklarımızın akıllarında ve yüreklerinde bu doğrularla büyümelerine çalışmamızdır. Çocukluğumuzda bizlere yaşatılan bu anlayışa bağlı olarak öğrencinin bunu özgürce yansıtabilmesi, bilimsellikle şekillenen demokratik yaşam biçimini benimsemesi ve sanatın yaşamlarındaki önemli katkısını hissetmeleridir. Bu ilkeler öğrencileri güçlendirerek geleceğe hazır olmalarını sağlayacaktır. Burada bu ilkeleri, geçmişimizde bize öğretilen değerleri, çocuklarımızla birlikte yaşatabilmemiz için bir araya geldik.” 

‘Cumhuriyet Marşı’ ile başlayan kutlama İngilizce şarkılarla devam etti. Oyun grubunun ‘Gökyüzünde Neler Var?’ parmak oyunu, 4 yaş grubunun ‘Uzaydaki Hareketler’ proje çalışmasını sunmaları, 5 yaş grubunun ‘Ekvator’da Yaşam’ adlı projelerini gerek kıyafet, gerek doğa olayları ile pekiştirerek paylaşmaları, 6 yaş grubunun sanatsal proje çalışması olan ‘Rock‘N Roll’ müziğinin dünyadaki ve ülkemizdeki yerinin tanıtımı kutlamaya renk kattı. Günün sonunda öğrenciler ve veliler hep birlikte 10. Yıl Marşını ellerinde bayraklarla coşku içinde söylediler.