130 İsrail şirketi BM’nin kara listesinde

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zein Bin Raad El Hüseyin, basına yaptığı açıklamada, 60’ı uluslararası statüde olan 130 İsrail firmasının Batı Şeria’da olan tesislerinden dolayı BM kara listesinde olduğunu belirtti.

Dünya
26 Ekim 2017 Perşembe

El Hüseyin, uluslararası kanunlarda Yeşil hat olarak geçen hattın gerisinde olan İsrail şirketleri tesislerinin kanuna aykırı olduğunu iddia etti.

Yedioth Aharonot gazetesinin ulaştığı listede 25 büyük İsrail şirketi de yer alıyor. Bunların arasında İsrail’in ulusal telefon şirketi Bezeq, en büyük bankalarından Bank Hapoalim, ünlü güzellik şirketi Ahava ve cep telefonu operatörü Cellcom da bulunuyor.

Bezeq Genel Müdürü Stella Handler geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili olarak Facebook’ta paylaştığı mesajında BM’yi protesto etti, uluslararası örgütü İsrail düşmanlığı yapmakla suçladı.

Handler, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin kurulduğu 2006’dan bu yana 68 İsrail karşıtı karar aldığını belirtti ve sordu: “Nasıl olurda söz konusu BM örgütünün şimdiye kadar yayınladığı  tüm deklarasyonların neredeyse yarısını İsrail karşıtı olanlar oluşturuyor? Sudan, Suriye, Yemen, Kuzey Kore ile ilgili insanlık suçu deklarasyonları nerede?”

Söz konusu 130 İsrail şirketini içine alan liste yakında BM tarafından yayınlanacak. Listenin yayınlanmasına engel olmak için ABD, İsrail ve Yahudi kuruluşu AIPAC devrede.

İsrail ve ABD dışişleri yetkilileri  listenin yayınlanmasının filli olarak herhangi bir yaptırıma neden olmayacağını belirtmekle birlikte, BDS gibi İsrail karşıtı kuruluşlara güç vereceğinden endişe ediyor.