ABD: “Görünürde anlaşma yok”

ABD’li üst düzey bir yetkili İsrail – Filistin barış süreci konusunda diyalogun devam ettiğini ancak yönetimin yapay bir tarih belirlemeyeceğini açıkladı.

Dünya
25 Ekim 2017 Çarşamba

ABD’li üst düzey bir yetkili The Times of Israel haber sitesine yaptığı açıklamada, bir haber kanalının görüşmelerin devam etmesine rağmen ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin kısa bir süre sonra Ortadoğu barışı için bir resmi bir teklifte bulunacağını duyurduğunu vurguladı.

İsrail’in önde gelen TV kanallarından Channel 2 da pazar günkü haberinde Beyaz Saray’ın bölge için kapsamlı bir teklif sunmaya hazırlandığına dikkat çekerken üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi henüz ‘olası’ bir plan taslağının bulunmadığını belirtti.

Yetkili, “Kalıcı bir barış için çaba göstermiyor olsaydık, elbette bu daha fazla haber değeri olan bir durum olurdu. Hedefimiz barışın sağlanabilmesi için bütün taraflarla verimli görüşmeler yapmak ama hiçbir şey için suni bir tarih belirlemeyeceğiz. Görüşmeleri devam ettirmek dışında, henüz açıklayabileceğimiz ‘hazır’ bir planımız yok. Her zaman söylediğimiz gibi, görevimiz hem İsrail hem de Filistin tarafını rahatlatacak bir anlaşma hazırlamak, yoksa taraflara bir şey empoze etmek istemiyoruz” diye konuştu.

ABD yönetiminin İsrailli ve Filistinli taraflarla konuşarak, tek taraflı ya da barış girişimine ikinci bir şans vermeden tüm olasılıkları yok edecek, tahrik edici olmaktan uzak bir anlaşma hazırladığı yönünde haberler son dönemde sıkça gündeme geliyordu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’ın İsrail -Filistin barış görüşmeleri için Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden heyetinde bulunan bir yetkili de yaptığı resmi açıklamada, “Kalıcı bir barış anlaşması hazırlamak zaman alacak” diye konuştu.

El Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmanın tüm barış çabalarına gölge düşüreceği,  Hamas’ın İsrail’i tanımaması ve İsrail’e yönelik şiddet eylemlerine son vermemesi halinde, içinde Hamas’ın olduğu hiçbir barış sürecinde İsrail’in yer almayacağı gelen haberler arasında.