Türk Yahudi toplumu nerede ne yapıyor?

Toplum
25 Ekim 2017 Çarşamba

Limmud Festivali, kültür dolu bir hafta sonu geçirmek isteyenleri bekliyor 

1979 yılında İngiltere’de düzenlenmeye başlanan Limmud seminerleri örneğinden yola çıkılarak kasım ayında Türkiye’de de Limmud Kültür Festivali gerçekleştiriliyor. Dünyadaki benzerlerini aratmayacak düzeyde bir etkinlik olan Limmud Türkiye’de son birkaç senedir rekor katılım yaşanıyor. Bu sene 13.sünün düzenleneceği festivalde amaç, katılarak öğrenmek ve Yahudi kimliğini en geniş anlamda geliştirme fırsatı vermek. Konularında uzman yerli ve yabancı konuşmacı, sanatçı ve uygulayıcıların sunacakları etkinlik dizisinde ortak payda her sene olduğu gibi bu sene de en geniş anlamıyla genel kültür ve Yahudilik olacak.

Kültür dolu bir hafta sonu geçirmek isteyen herkesi aralarında görmek istediklerini belirten komisyon üyeleri son kayıt tarihinin 3 Kasım olduğunu da hatırlatıyorlar.

UÖMO’da kariyer çalışmaları

UÖMO bu yıl kariyer çalışmalarını Active Minds Danışmalık ile birlikte yürütüyor. Gençlerle 21.yüzyıl becerileri ve meslek seçimleri konularında çalışan ve eğitimler veren danışmanlık şirketi, UÖMO öğrencileri ile yıl boyunca kariyer planlaması adına farklı çalışmalar yapacaklar. 

Active Minds Danışmanlık bu yılın ilk çalışması olan ‘Liderlik’ ve ‘Kendinden Marka Yaratma’ workshoplarını 12. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirdi. Farklı liderlik türlerini deneyimleyen ve mülakat simülasyonlarına katılan öğrenciler iki günlük eğitimi başarıyla tamamladılar. UÖMO İdarecileri, Rehberlik Birimi ve Danışmalık şirketinin hazırladığı program doğrultusunda lise öğrencileri yıl boyunca büyük firmaların işe alım süreçlerinde uyguladıkları değerlendirme simülasyonu ‘Assesment Center’ çalışmalarına katılacaklar. İşe kabul süreçlerini birebir deneyimleyecekler. Takımlar halinde yarışarak bireysel farklılıklarını keşfedecekler. Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan güçlü ve geliştirmeleri gereken kişisel bilgileri kendilerine raporlar halinde sunulacak. UÖML öğrencileri bu bilgiler doğrultusunda kariyer planlarını daha iyi yönetebilecekler. Bilişim ve endüstrideki hızla değişimler sonucunda 21. yüzyılda başarılı olmak için gençlerin farklı yetkinliklere sahip olması gerektiğini vurgulayan UOML Müdürü Funda Kara “Eğitim kurumu olarak günümüzde bilgi, davranış ve becerinin toplamı olarak ortaya çıkan yetkinlik kavramının lise çağlarında öğrenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu düşünceyle bu yıl kariyer çalışmalarımızı yeniden yapılandırdık. 

 

Alef Hanımlarının KÜLTÜR GEZİSİ

Alef hanımları kültür gezileri kapsamında ilk gezilerini Sabancı Müzesine gerçekleştirdiler. 25 kişinin katıldığı etkinlikte, aktivist porselen sanatçısı Ai WeiWei’in sergisi rehber eşliğinde ilgi ile gezildi.

Sanatçı, porselen sergisinde çağımızın insan hakları ihlaline karşı geleneksel Çin kültürü ile farklı bir bakış açısı getiriyor. Alef Hanımları bu ilk kültür gezilerinde öğrenirken eğlendiklerini ve yeni etkinlikler için çalışmaya başladıklarını belirttiler.

Levant’ın kartpostalları Schneidertempel’de  devam ediyor

18 Ekim’de Schnedertempel Sanat Merkezinde açıklan ‘Levant’ın Gözleri: Dönem Kartpostallarında Şam, Beyrut, Kudüs ve diğerleri (1890-1930)’ Sergisi meraklılarını ağırlamaya devam ediyor. Kartpostallar üzerinden bugün Suriye, Lübnan ve İsrail sınırları içinde kalan 30’un üstünde yerleşmeden görüntüleri, kentsel ve kırsal yaşamdan kesitleri, bölgenin insanlarını, tarihsel, dinsel ve kamusal yapılarını gözler önüne seren sergi 3 Aralık’a kadar açık olacak.

Ayrıca sergi kapsamında 1 Kasım Çarşamba günü moderatörlüğünü Karikatür Sanatçısı İzel Rozental’in yapacağı bir panel de yer alacak. 

 

TALMUD TORA ilk’lerle devam ediyor 

Caddebostan Talmud Tora bir ilke daha imza attı. 22 Ekim Pazar günü yaşları 5 ila 14 arasında değişen 55 çocuk ve onlara eşlik eden 125 anne-baba, birlikte öğrenmenin, deneyimlemenin keyfini yaşadılar. Babalar ve oğullar için tasarlanmasına rağmen kızlar tarafından da ilgi gören ‘Şofar Yapma Atölyesi’nde, bu faaliyet için İsrail’den özel olarak getirilen koçboynuzları, çocuklar ve babaları tarafından önce uçlarından ölçülerek keserle kesildi. Ardından sıra matkapla delmeye geldi. Son aşamada zımparalayıp parlatılan koçboynuzları, çocukların elleriyle gerçek birer şofar’a dönüştü. Babalar ve oğullar şofar yapımı ile meşgulken, Talmud Tora Caddebostan’ın yan salonunda anneler ve kızları ile ‘Hala Faaliyeti’ yapıldı. Suzi Gözcü tarafından katılımcılara halanın ne demek olduğu, nasıl ve niçin yapıldığı konusunda çeşitli yorumlar aktardı:

“Hala çeşitli boyutlarda ve anlamlarda yapılabiliyor. 3’lü, 4’lü veya 6’lı örgü olanlar en bilinenleri… İç içe geçmiş kollara benzediklerinden aşkı sembolize etmekte. Üçlü örgü gerçek, barış ve adaleti simgelemekte. Başlangıcı ve bitişi olmayan yuvarlak olanlar sürekliliği simgeler ve Roş Aşana’da yapılır. Merdiven ve el şeklindeki hala ise, Kipur orucundan önce yapılır. Merdiven yüksek yerlere ulaşmayı, el yeni ve güzel bir sene için duamızı sembolize eder. Purim’de halayı küçük üçgenler şeklinde Aman’ın kulaklarını anımsamak için; Şavuot’ta yan yana iki dikdörtgen şeklinde 10 Emir tabletlerini hatırlamak için yaparız. Bazen de ailemize bayram zamanlarında neşe ve mutluluk katmak için tatlı halalar yaparız,

Hamurdan bir parça ayırmak suretiyle yerine getirilen hala ayırma mitsvası, Tora’dan gelen bir mitsvadır. Afraşat halla-hala ayırma mitsvası için uygun olan her hamurdan bu parça ayrılmalıdır. Yoksa bu hamurdan pişirilen ekmek kaşer yani yemeğe uygun sayılmaz.

Günümüzde de gelenek olarak bu parça ayrılır ve yakılır.”

Halaların mayalanmasını beklerken, babalar oğullar, anneler ve kızlar çay kahve ve ikramlar eşliğinde bir araya gelip dans ederek eğlendi. Talmud Tora Caddebostan Başkanı Berta Banana bu etkinliklere devam edeceklerini, çocuklardan gelen talep ve öneriler doğrultusunda cumartesi günkü derslerinin formatını değiştirdiklerini, daha interaktif, paylaşımcı, eğlenceli ve dinamik hale getirdiklerini, çocukların birlikte hem sosyalleşecekleri hem de öğrenecekleri bir ortam hazırlamak için sürekli yenilikler yaptıklarını belirterek, tüm çocuklarımızı heyecanla Talmud Tora ailesine katılmaya beklediklerini ifade etti.

 

Golden Age’liler Sukot’u Kuzguncuk’ta kutladılar 

Sukot Bayramı, Golden Age ailesini 18 Ekim Çarşamba günü Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogunda bir araya getirdi. Bayramı büyük bir aile olarak kutlamanın keyfini yaşadılar.

Gelen misafirler, Golden Age Başkanı Sara Hazak ve arkadaşlarıyla birlikte sunulan lezzetli ikramları, hep birlikte sohbet ederek yedi. Ardından sinagogda Donna Kasuto’nun ‘Yahudi Evliliği’nin Sırrı’ konulu interaktif konuşmasını dinlediler. Jojo Gözcü ve Diana Gabay’ın hazırladığı skeç de beğeniyle izlendi. Meri Şaban ve Murat Eskinazi’nin seslendirdikleri birbirinden güzel şarkılar, hep birlikte coşkuyla söylendi. Programın ardından Golden Age Başkanı Sara Hazak, gösterdikleri ilgi ve yardımlarından dolayı Kuzguncuk Başkanı Beto Adato ve yönetim kurulu arkadaşlarına, hazırlamış oldukları eğlence programından dolayı da Donna Kasuto ve arkadaşlarına teşekkür ederek, nice güzel günler yaşama dileklerini belirtti. Kuzguncuk Yönetim Kurulu ise etkinlik bitiminde tüm katılımcılara hediyeler dağıttı.

 

İzel Rozental  Seyir Hali’ni  imzaladı

Gazetemiz Tünel’in Ucu Köşesi çizeri İzel Rozental 21 Ekim günü Kadıköy Gergedan Kitapevi’nde sevenleriyle buluştu. Rozental, yeni kitabı Seyir Hali’ni gerçekleştirdiği samimi sohbetin ardından imzaladı.

Rav Moşe Benveniste  anıldı

Çok uzun yıllar Türk Yahudi Toplumu’nun çeşitli kademelerinde hizmet veren saygıdeğer Rav ve Bet Din üyesi Rav Moşe Benveniste, aramızdan ayrılışının üçüncü yıldönümüne denk gelen 19 Ekim Perşembe günü, Şişli Bet İsrael Sinagogu’nda yapılan duada ailesinin ve sevenlerinin katılımıyla anıldı.