‘Ministry of Fund’ Lounge Vol.1*

Piyasalarda soğuma bir türlü olmuyor. Chilling köşesi çıkaramayınca yumuşak bir köşeyle bugünkü sayfayı geçelim.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
25 Ekim 2017 Çarşamba

Richard Branson Virgin Hyperloop One ile Elon Musk’a ortak olduktan sonra stratejik bir hamle daha yaparak Suudi Arabistan’da Kızıldeniz kıyılarında kurulacak serbest turizm bölgelerinde yatırım yapma niyetini açıkladı. Suudi Arabistan’da uzun zamandır düşen petrol gelirlerine karşı yapılan hamleler arasında serbest turizm bölgeleri de var.

Marketwatch.com sitesinde yer alan bir haber yorumda Kuzey Kore’nin bir sonraki tehdidinin kimyasal silahlar olabileceği yer aldı. B-52 bombardıman uçakları da 7/24 hazıra geçiyorlar.

Donald Trump bugün - yarın yeni FED Başkanını açıklayacak. Şahin Başkan faizleri arttırırken bilançoyu daraltabilecek mi hep beraber göreceğiz. Vergi yasası geçtiği anda on yıla yaygın bir buçuk trilyon dolarlık ek Hazine yükünü TWIST ile FED almak durumunda kalabilir. Ancak daha önceleri ifade ettiğimiz üzere geçen süreçte beraber yükselen faizler ve borsalar dönemindeydik. “Rocket man” haberlerinden daha çok bilanço dönemi ile diğer gelişmelerden etkilenen “Sky is the Limit” görünümlü ABD piyasalarında geri çekilme beklentisi yükseliyor. Bu demektir ki yüksek faizler dönemi geliyor. 

Avrupa’daki ayrılıkçı rüzgarlara Katalonya ve İtalya’dan sonra eklenmesi muhtemel ülke ve bölgeler üzerine Avrupa Merkez Bankası ECB’nin varlık azaltma kararı gelirse bir önceki paragraf ışığında öncelikle 1,10 seviyelerini zorlayacak bir pariteyi tekrar görmek olasılık dahilinde. Brexit görüşmeleri rayına giriyor gibi görünse de Başbakan Theresa May’in İngiltere’de işi zor. İspanya 155’nci maddeyi bu hafta işletebilir. AB’ye girmek ve ayrılmak kolay olmuyor anlaşılan.

Euro’nun geleceği ne olur bilinmez ancak blockchain teknolojisi ile yeni bir sanal para tüm dünya ticaretini ve finansal sistemini saracak. Şimdilik bunun adı Bitcoin. Altın standardı, ons, dolar standardı yerini kripto para standardına bırakacak gibi. Hiçbir devlet ve merkez bankası buna hazır değil gibi görünüyor.

*Ministry of Fund ‘Can Simidi Gibi Ekonomi Piyasa Programı’ mottosu ile Türkiye’mizin tek akademik ekonomi ve piyasa radyo programı, finans doktoru ve kobilerin koçu markaları tarafından dönem dönem, Sihirli Mikrofon’da uzun zamandır finale kalan https://radyo.arel.edu.tr/ adresinde sunuluyor. Ministry of Fund (Ministry of Sound) ve Kobilerin Koçuyla BuDa Var (Buddha Bar) programlarımızın geçmiş dijital radyo kayıtlarını dinlemek isteyenler www.hearthis.at adresinden ministryoffund veya cudi olarak eski volume’leri arayabilirler.