1.200 Yahudi’yi kurtaran Şilili diplomat “Uluslararası Dürüst” olarak onurlandırıldı

Soykırım sırasında 1.200’den fazla Yahudi’yi kurtaran Şilili bir diplomat, Yad Vaşem tarafından Uluslararası Dürüst olarak onurlandırıldı.

Dünya
25 Ekim 2017 Çarşamba

Bükreş’teki Şili elçiliğinde görevli olan Samuel del Campo, 1941-1943 yılları arasında Czernowitz’teki Polonya Yahudilerine, Şili pasaportları vererek yardım etti.

Del Campo’nun bir yakını Pazar günü Kudüs’te düzenlenen törende Yad Vaşem Holokost Müzesi yetkililerinden madalya ve şeref belgesi aldı. Törene Şili Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Milenko Skoknic de katıldı.

Diplomat, Ekim 1941’de Czernowitz şehrinde bir getto kurulduğunda ve Yahudiler Transnistria’da gettolara ve kamplara sınır dışı edilmeye başlandığında Polonya uyruklu Yahudilere Şili pasaportları vermeye başladı.

Ülkede resmi bir Polonya temsilciliği bulunmadığından Romanya’daki Polonya vatandaşlarının çıkarlarının temsili Şili’ye devredilmişti. Csernowitz’teki Kiesler ailesinin üyeleri ve Bükreş’teki Rosenthal ailesinin üyeleri Del Campo tarafından kurtarıldı.

Romanya Bakanlar Konseyindeki görüşmelerde kaydedilen tutanaklara dayanarak Yad Vaşem, yaklaşık 1.200 Yahudi’nin Şili pasaportu aldığını tahmin ediyor.

Del Campo 1960’lı yıllarda Paris’te hayatını kaybetti. Samuel del Campo ve Maria Edwards de Errazuriz, Yad Vaşem tarafından tanınan tek Şilili Uluslararası Dürüstler oldu.