Trump’ın eski sözcüsü özür diledikten sonra Soykırım’da kaç Yahudi’nin öldüğüyle ilgili anketi tekrar paylaştı

Anthony Scaramucci’nin kendi adını taşıyan medya hesabı, Soykırım’da hayatını kaybeden Yahudi sayısını soran çok tartışmalı anket sorusunu, eğitim amaçlı olduğu gerekçesiyle, yeniden paylaştı.

Dünya
25 Ekim 2017 Çarşamba

 

‘The Scaramucci Post’ hesabında bu soru ilk 17 Ekim tarihinde paylaşılmış ve ‘Bir milyondan az, 1-2 milyon arası, 2-3 milyon arası, 5 milyondan fazla’ şeklinde çoklu cevap seçenekleri sunulmuştu. Tarihe geçmiş altı milyon rakamı, seçeneklerde yer almamıştı. Antisemit olayları tepki gösteren İftar ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL), Soykırım inkârcılarına bahane verebileceği için bu soruya tüm tepki verenler arasında en sert çıkışı yapan oldu.

Scaramucci’nin haber organında ortağı olan Lance Laifer, kendisinin de Yahudi olduğunu, anketin sorumluluğunu üstlendiğini ve rencide etmiş olabileceği herkesten özür dilediğini belirterek anketi hesaptan kaldırdı. Kısa bir dönem ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray iletişim müdürlüğünü yürüten Scaramucci de antisemitizmle mücadele eden Simon Wiesenthal Merkezine 25 bin dolar bağışlayacaklarını açıkladı. Bu gelişmelerin ardından, cumartesi günü anket The Scaramucci Post’un Twitter hesabında, “Doğru cevap altı milyon. Lütfen doğru cevabı işaretledikten sonra bu anketi etrafınıza ileterek paylaşın” notuyla tekrar yayınlandı.

Laifer ve Scaramucci kişisel hesaplarından hemen bu paylaşımı, “Lütfen yanıtlayın ve tekrar paylaşın. Soykırım inkârcılarının ve antisemitlerin bu anketi yönlendirmelerine izin vermeyin” yorumunu ekleyerek yayınladılar.

Daha sonra The Scaramucci Post, hesabında bu anketi tekrar yayınlama hareketini savunan mesajlar yayınladı. Mesajlarda anketin amacının insanların dikkatlerini gittikçe solan Soykırım hatırasına çekmek olduğu söylendi ve “Altı milyon Yahudi’nin hayatına mal olan Soykırım trajedisi, Şoa hakkında yürütülen yanlış bilgilendirme kampanyası hakkında çok ciddi derecede endişeliyiz. Anketi tekrar yayınlayarak tek bir kişinin bile bu konuda eğitim almasını, bilgilenmesini sağlayabilirsek yaptıklarımıza değecek” diye yazıldı.

Görünen o ki, birkaç kişiden fazlasının bu konuda eğitime ihtiyacı var. Anket ilk yayınlandığı saat içinde cevap veren 4.776 kişinin yüzde 68’i ‘beş milyondan fazla’ seçeneğini işaretlerken, yüzde 21’i ‘bir milyondan az’ diye cevap verdi. Kalan yüzde 11’lik kısım da diğer iki seçeneği işaretledi.

Soykırım anketini yayınlamadan bir gün önce, 16 Ekim’de, Scaramucci Post Twitter hesabında, “Devam etmeden önce, önümüzdeki yarım saatte şu soruyu düşünelim: 1939 yılında dünya üzerinde toplam kaç Yahudi yaşıyordu?” mesajını paylaşmıştı.