Einstein’dan mutlu yaşamın formülü

“Sakin ve mütevazı bir hayat, sürekli huzursuzla başarı peşinden koşmaya göre daha mutluluk getirir”,

Dünya
25 Ekim 2017 Çarşamba

1922’de Albert Einstein’ın mutlu bir yaşam hakkında yazdığı öneriler 95 yıl sonra bir açık arttırmada ortaya çıktı. 

Albert Einstein, 1922’de Genel Görecelilik Kuramı için Nobel kazandığını daha yeni öğrendiği ve yeni yeni ünlenmeye başladığı sıralarda Japonya’da konferans vermek için bulunuyordu.

Kaldığı Emperyal Tokyo Otelinde, kendisine bir mesaj iletmek için gelen kuryeye Einstein bahşiş vermek istedi. Fakat ya Japonya’da bahşiş kabul edilmediğinden ya da Einstein’ın üzerinde o sırada bozuk para bulunmamasından dolayı veremedi. Kuryeyi eli boş göndermek istemeyen Einstein, ona Almanca iki yazılı not verdi.

Yıllar sonra, aslen Hamburglu bir Alman olan kuryenin akrabası bu notları Kudüs’te açık arttırma ile satışa çıkardı. Satıcının iddiasına göre Einstein akrabasına “Belki şanslıysan bu notlar sıradan bir bahşişten daha değerli olur” dedi.

Notlardan birinde “Sakin ve mütevazı bir hayat, sürekli huzursuzla başarı peşinden koşmaya göre daha mutluluk getirir”, diğerinde ise “İstenirse bir yol bulunur” yazılıydı. Dünyadaki en geniş Einstein koleksiyonunun bulunduğu Kudüs Üniversitesindeki Arşivci Roni Grosz, notların bir deha olarak bilinen Einstein’ın hayata kişisel bakışını ortaya koyduğunu belirtti. Grosz, söz konusu notların Einstein’ın o sırada yeni kavuştuğu ün ve başarı ile ilgili his ve düşüncelerini yansıtıp yansıtmadığını tespit etmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Koleksiyon ile Einstein’ın bir bilim adamı ve bir insan olarak dünyadaki duruşunu resmetmek istediklerini, bu iki notun da Einstein mozaiğinde birer taş olduğu ekledi.

Söz konusu notlar bu hafta Kudüs’te Einstein’ın yazdığı bazı diğer mektup ve belgelerle beraber açık arttırmaya çıkacak.