İstanbul’a Bursalı İsrail konsolosu

2011-2014 yılları arasında İsrail’in Ankara maslahatgüzarlığı görevinden sonra Türkiye’deki ikinci görevine başlayan yeni konsolosun anne tarafı Bursalı.

Karel VALANSİ Toplum
25 Ekim 2017 Çarşamba

Görev süresi sona eren Shai Cohen’den boşalan İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu görevine Yosef Levi-Sfari atandı. Levi-Sfari, geçtiğimiz pazar günü İstanbul’a gelerek görevine başladı. Daha önce Montevideo, Uruguay’da konsolos olarak görev alan Levi-Sfari, 2011-2014 yılları arasında İsrail’in Ankara maslahatgüzarlığı görevinde bulunmuştu.

Levi-Sfari, Türkiye ile İsrail arasında Davos, Dökme Kurşun Operasyonu ve Mavi Marmara’nın ardından oluşan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin en zorlu döneminde Ankara’da görev yaptı. 30 Ağustos 2014’teki Zafer Bayramı resepsiyonuna davet edilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan ile el sıkışması, iki ülke ilişkilerini iyileştirmeye yönelik ilk adım olarak görülmüştü.

Levi-Sfari, hem ikili ilişkilerin tarihini bilen, hem de Türkiye’yi yakından tanıyan biri. Üstelik yeni konsolos bizlere uzak biri de değil. Bursa doğumlu anneannesi 1930’lu yıllarda, henüz küçük bir kızken ailesiyle Bursa’dan İsrail’e göç etmişti. Levi-Sfari, anneannesinin evinde Türk kültürünü yaşatmaya devam ettiğini söylüyor.

İbranice, İngilizce ve İspanyolca bilen ve çatışma çözümleri konusunda yüksek lisans derecesi olan Levi-Sfari’nin hukuk altyapısı bulunuyor. İsrail dışişlerine girmeden önce serbest avukat olarak profesyonel hayatını sürdüren Levi-Sfari, İsrail Barolar Birliğinin de bir üyesi.