Lüküs Hayat’ın Şişli’sinden Tatavla’ya hafıza yürüyüşü

Şalom yazarı ve tur rehberi Mois Gabay ile gazeteci Serdar Korucu’nun düzenledikleri, yakın tarihimize yönelik acı olayların izinden hafıza yürüyüşleri serisinin sonuncusu, 22 Ekim Pazar günü, Şişli’den Tatavla’ya gerçekleşti. Grup, gezi sırasında restorasyonu tamamlanmış olan Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı Metamorphosis Kilisesinin açılışına da katıldı.

Toplum
25 Ekim 2017 Çarşamba

Gazetemiz yazarı Mois Gabay ve gazeteci Serdar Korucu’dan bir ilk

 

Eylül ayında ilk kez birlikte yakın tarihimize yönelik acı olayların izinden hafıza yürüyüşleri başlatan Gazeteci Serdar Korucu ve gazetemiz yazarı Mois Gabay, 10 Eylül günü düzenledikleri ‘6-7 Eylül 1955 Olayları ve Beyoğlu’ kültür turunun ardından bu kez geçtiğimiz Pazar günü ‘Lüküs Hayat’ın Şişli’sinden Tatavla’ya’ adı ile özel bir etkinlik düzenlediler. Şalom gazetesi yazarı Dalya Maya’nın da katıldığı etkinlik hem ilk olması hem de ele aldığı konular açısından büyük ilgi gördü.

Şişli’de sabahın erken saatlerinde buluşan grup, ilk olarak restorasyonu tamamlanan ve Pazar günü Patrik Bartholomeos’un katılımları ile gerçekleşen Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı ‘Metamorphosis’ Kilisesi’nin açılış törenine katıldılar. Şişli Rum Mezarlığı’nda grubu karşılayan Laki Vingas katılımcılara hem mezarlık hem de törenle ilgili kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra misafirler o esnada içeriye giriş yapmakta olan Patrik Bartholomeos’un görebilmenin heyecanını yaşadılar.  Misafirler sonrasında Patriklik Fotoğrafçısı Nikolaos Manginas ve Serdar Korucu eşliğinde Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’ndaki önemli merhum şahsiyetleri kabirleri başında ziyaret edip, bilgiler aldılar.

Kültür turunun bir sonraki durağı ise Şişli Beth İsrael Sinagogu idi. Burada misafirlere başta 15 Kasım 2003 eş zamanlı sinagog saldırıları olmak üzere Türkiyeli Yahudilerin yakın tarihte yaşamış oldukları antisemit olaylar detaylı olarak anlatıldı. Misafirler bu vesile ile Yahudilik üzerine merak ettiklerini de tartışma fırsatı buldular.

Katılımcılar öğle saatlerinde bu kez Şişli’nin ortasında bir vaha olan Bulgar Ekserhanesine misafir oldular. Son derece misafirperver şekilde karşılanan ziyaretçilere Ekserhane binası ve kilise tanıtıldıktan sonra Kiryako Liaje tarafından çay ikramında bulunuldu.

Hemen ardından da eski Agos binası önüne devam eden yürüyüşte gazeteci Hrant Dink’in suikastı ve sonraki süreç katılımcılarla paylaşıldı. Programın öğleden sonraki bölümünde Tatavla bölgesi Ermeni ve Rum mirası katılımcılara tanıtıldı. Günümüzde artık olmayan mezeciler, meyhaneler ve eski Kurtuluşlular da bu vesile ile anıldı. Son yıllarda bu bölgede yaşayan Ganalı göçmenler tarafından her Pazar ayininde ziyaret edilen Kurtuluş son duraktaki Aya Dimitri Kilisesi turun bir diğer ilginç noktasıydı.

6-7 Eylül’de yakılan, yağmalanan Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı,15 Kasım 2003’te terör saldırısının hedefinde olan Şişli Beth İsrael Sinagogu, Hrant Dink’in vurulduğu eski Agos gazetesi önünde geçirilen anlamlı dakikalar katılımcılar tarafından turun en önemli anlarıydı. Etkinlik, Kurtuluş lezzet duraklarında verilen molalar ve Bomonti’de Gürcü Katolik mirasının tanıtılması ile son buldu.