İlk kez bir Mısırlı Arap ‘Uluslararası Dürüst’ payesi alıyor

2. Dünya Savaşı’nda Yahudi hayatları kurtaran, ancak Yahudi olmayanlara verilen Uluslararası Dürüst payesi, Mısırlı bir Arap olan Dr. Muhammet Helmy’ye verilecek.

Dünya
24 Ekim 2017 Salı

Kudüs’teki Holokost müzesi Yad Vaşem, tarihte ilk defa  Uluslararası Dürüst payesini 2. Dünya Savaşı’nda, hayatını riske atarak Berlin’deki evinde  dört Yahudi’yi  saklayan Mısırlı Doktor Helmy’e layık gördü.

Nazilerin 6 milyon Yahudi’yi  ölüm kamplarında  katlettiği savaşta Yahudi vatandaşları saklamanın cezası ölümdü.  Yad Vaşem, Dr. Helmy’nin yaptığı insanlık görevini 2013’te ortaya çıkarmış, ancak Mısırlı aile, Yad Vaşem bir İsrail kurumu olduğu için madalyayı almayı reddetmişti.

Helmy’nin akrabalarından Kahire’de yaşayan Mervat Hasan, 2013’te  AP ajansına, “Ödülü büyük amcamız adına almaktan gurur duyardık ancak İsrail kurumundan olmasından dolayı alamayız”  demişti.  Ancak Yad Vaşem Müzesi  ödülü almayı kabul edecek  başka bir akraba arayışından vazgeçmedi.

Beş yıl arayıştan sonra  Müze, Kahire’de yaşayan, babası Helmy’nin yeğeni olan  81 yaşındaki Tıp Profesörü Nasser Kutbi ile iletişim kurmayı başardı. Kutbi yakında Berlin’e gidecek ve törenle  Yad Vaşem yetkililerinden merhum büyük amcası adına ödülü alacak.

Böylece tarihte ilk defa bir Arap, İsrail tarafından Yahudi hayatları kurtarması vesilesi ile Uluslararası Dürüst olarak onurlandırılmış olacak.