Sis mevsimi başladı

Yurtta üç günün detaylı analizine geçmeden önce şu sıralarda iç ve çukur bölümlerinde oluşan sisi biraz tanıyalım. Sonbahar mevsimindeyiz ve bu oluşumla daha çok karşılaşacağız.

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
16 Ekim 2017 Pazartesi

Sis aslında en basit tabiriyle yer seviyesinin 1 km altında olan buluttur. Normal şartlarda atmosferin üst seviyesi yer seviyesinden daha soğuktur ancak bu her zaman böyle olmaz. Bazen yer seviyesi (özellikle yüksek basınç görülen ayazlı gece ve sabahın ilk saatlerinde)havadan daha soğuk olur. Bu sebepten hava da hızla soğumaya başlar ve atmosferdeki su katmanları yoğunlaşmaya başlar. Böylece yer seviyesinde stratus denilen bulutlar oluşur. Böylece sis meydana gelir. Bahsettiğimiz su buharı ne kadar fazla yoğunlaşırsa sis de o kadar etkili olur. Aynı mantık denizlerde de geçerlidir. Eğer deniz atmosferdeki havadan daha soğuk ise aynı yoğunlaşma olur ve sis oluşur. Bakın dikkat edin. Genelde sis olayını genelde sonbaharda, kışın kar yağışlı oldukça soğuk bir sistem sonrası yüksek basınca geçişte ve ilkbaharın ilk zamanlarında yaşarız. Bunun nedeni yerin ve denizin soğuk olmasıdır. Özellikle de gece ve sabah saatlerinde çok etkili olur. Hava ısınmaya başlayınca yavaş yavaş dağılır. Şu anda da özellikle yurdun karasal iklim yaşayan bölümlerinde yüksek basınç etkili olduğu yerlerde özellikle gece sıcaklıkları çok düşük. Dolayısıyla yer seviyesi çabuk soğuyor. Bu da havayı çok soğutuyor. Dolayısıyla sis kaçınılmaz oluyor. Özellikle en düşük sıcaklık ile en yüksek sıcaklık arasında 10 derece ve üstünde fark olunca da bu doğa olayını yaşıyoruz. Çok basit bir örnekle; Ankara’da yağış yok gece sıcaklığı dondurucu yaklaşık 5 derece. Gündüz ise 20 dereceye kadar çıkacak ve sabah saatlerini yaşadığımız şu anlarda Ankara’da sis var.

İSTANBUL

Bu genel bilgilerden sonra havanın nasıl olacağına bir bakalım. İstanbul’da bahardan kalma günler gözüküyor önümüzde ancak geceleri üşümeye devam edeceğiz. Pazartesiden itibaren sıcaklıklar birkaç derece artıp özellikle öğlen yani en sıcak saatlerde mevsim normallerinin bir iki derece üstünde sıcaklıklar var ve üç gün yağış beklemiyoruz. Uzun vadede şu an için 25 Ekim’e kadar önemli bir değişim gözükmüyor ancak değişebilir ilerleyen yazılarda değiniriz. İstanbul’da pazartesi 22, salı 23, çarşamba günü 24 derece sıcaklık bekliyoruz ama unutmayalım ki bu değerler en sıcak olan öğlen saati değerleridir. Gece yarısı ve sabah saatlerinde hava oldukça serin yaklaşık 12-13 derecelerde. O yüzden işimize giderken yanımızda mont bulundurmamızda fayda var.

GENEL DURUM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

An itibarıyla Karadeniz Bölgesinin doğusunda hâlâ devam eden sağanaklar görüyoruz. Yağış Karadeniz üstünde oluşuyor ve güneybatı yönlü... Kıyı illeri etkiliyor ama iç kesimlere ulaşamıyor. Dolayısıyla Rize-Artvin arasındaki illerde etkili sağanak geçişleri oluyor. Bu durum salı da devam edebilir. Yurdun diğer bölgelerinde yağış yok. Ardahan’da hava sıcaklığı düşük. Yağışı yakalarsa kar şeklinde yağış olması muhtemel. Çarşamba günü yurt genelinde yağış beklemiyoruz. Sıcaklıklar geceleri düşük gündüzleri batı ve orta bölümde biraz artacak.

DENİZLERDE DURUM

Ege Denizinde ülkemiz ile Yunanistan arasında yıldızdan kuvvetli rüzgârlar devam ediyor. Bu bölümde seyahat edecekler dikkatli olmalı. Bu durum iki gün daha etkili. Diğer denizlerimizde yıldız ve poyraz yönlü rüzgarlar hakim. En fazla orta kuvvette olacağını düşünüyoruz. Üç gün içinde önemli bir değişikli yok. Sadece pazartesi yağışın devam ettiği Doğu Karadeniz tarafında rüzgar yağış anında kuvvetli…

ANKARA VE İZMİR

Başkent Ankara yukarıda da bahsettiğimiz gibi sabah saatlerinde sisli olacak. Gece sıcaklığı 5 derece. Öğlen ise 20 dereceye kadar yükseliyor. Üç gün yağış beklemiyoruz. Mevcut koşulların aynen devam etmesini bekliyoruz.

İzmir’de yazdan kalma günler yaşanıyor. Sıcaklık 25 derecenin üstünde ve perşembeye kadar 30 dereceye yaklaşabilir. Üç gün yağış beklemiyoruz. Ama gece sıcaklıklar 15 dereceye kadar düşüyor.

BÖLGELER

Marmara Bölgesi pazartesi parçalı yer yer çok bulutlu bir hava geçirecek. Hava sıcaklıkları iki gün içinde 2-3 derece artıyor. Edirne, Bursa gibi şehirler 25 dereceyi görebilir ancak gece saatlerinde ayaz etkili. Bölgenin güneyinde 10 derecenin altında kalan sıcaklıklar var. Dolayısıyla bölgenin Trakya kesimi ve güneyinde sis görülmesi muhtemel. Bu koşullar perşembeye kadar devam edecek.

Ege Bölgesinin karasal iklimi yaşayan doğu tarafında gece sıcaklıkları 10 derecenin altında. Dolayısıyla sabah saatlerinde sis oluşuyor. Kütahya, Uşak, Afyon bu sisten etkilenecek şehirler. Bu illerimizde gündüz sıcaklıklar 22 dereceye ulaşmasına rağmen gece 5-6 dereceye kadar düşüyor. Bölge genelinde üç gün yağış beklemiyoruz. Sahil tarafında ise yazdan kalma günler yaşanıyor. Sıcaklıklar 25 derece ve üstünde ve değişim beklemiyoruz.

Akdeniz Bölgesi de yine yazdan kalma günler geçiriyor. Antalya’da sıcaklık yine 30 dereceyi buldu ve üç gün boyunca 29-30 derece aralığında olacak. Yağış yok. Bölgenin doğusuna doğru gittiğimizde de benzer koşullar var. Adana ve Mersin de 30 derece civarında... Yalnız bu bölgemizde de gece sıcaklıkları ortalama 15 dereceye kadar düşüp sabah saatlerinde üşütüyor.

Karadeniz Bölgesinin batısı parçalı bulutlu doğusu (Trabzon, Rize, Giresun, Artvin) pazartesi sağanak yağışlı. Gece saatlerinde ise bu yağış yüksek yerlerde sulu kar ve kara dönebilir. Salı öğlenden sonra bölge genelinde yağış beklemiyoruz. Bölgenin batısında ortalama 17-19, doğusunda 15-17 derecelik sıcaklıklar var. Artvin ise 13 dereceye kadar düşüyor. Bölge genelinde çarşamba günü bir iki derecelik artış gözlemlenebilir.

İç Anadolu Bölgesinde gece sıcaklıkları 5 derece ve yer yer altında. Yozgat, Sivas ve Kayseri gece 0 dereceye yaklaşıyor. Gündüz ise ortalama 15-18 derece arasında. Üç gün yağış beklemiyoruz.  Sıcaklıklarda da önemli bir değişim yok.

Doğu Anadolu Bölgesinde Ardahan tarafında yarın öğlen saatine kadar aralıklı kar yağışı gözükebilir. Bölge genelinde ise üç gün yağış beklemiyoruz. Gece sıcaklıkları 0-2, gündüz sıcaklıkları 9-12 derece arasında... Ardahan ise pazartesi 5 dereceyi geçemiyor. Bölge genelinde gündüz sıcaklıklarında üç gün içinde 3-4 derecelik artış var ve yağış beklemiyoruz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yağış yok. Sıcaklıklar 23-25 derece civarında ama gece sıcaklıkları bu bölgemizde de düşüyor. 10-12 derece arasında seyrediyor. Üç gün boyunca önemli bir değişiklik beklemiyoruz.

OPHELIA KASIRGASI

 

 

Hava olaylarını incelediğimden bu yana Ophelia belki de karşılaştığım en ilginç kasırga oluşumlarından biri oldu. Yaklaşık on gün önce Florida’ya yakın bir yerde oluşan ve Amerika sahillerini 1. kategoride tehdit eden bu kasırga, daha sonra yönünü tamamen batıya çevirdi ve normal şartlarda termik bir yüksek basınca sahip Azor Adalarına ulaştı ve şimdi beklenen kuzeydoğu hareketiyle İrlanda’yı tehdit etmeye başladı. Genelde bugüne kadar kasırga oluşumları doğu-batı yönünde ilerledi bu sefer ise tersi bir durumla karşı karşıyayız. 1987 yılından bu yana ilk defa gerçekleşen bu durum çok ilginç…  Genelde Dünya’nın dönüşü ve kasırgaların; bir siklon (alçak basınç) oldukları için saatin ters yönü ancak oların yönlerini veren üstlerindeki yüksek basınç saat yönünde gittiği için genelde oluşumlar doğudan batıya olur. Ancak bazen böyle ters durumlar da yaşanabiliyor. Ophelia Kasırgası bugün ilerleyen saatlerde İrlanda’ya ulaşabilir. Yalnız kasırga evlere zarar verecek kadar kuvvetli değil. Yine de saatte 130 km’ye çıkabilecek bir potansiyeli var. Bu yüzden tedbir amaçlı İrlanda’daki okulların tatil edildiğini öğrendik.  Karaya temasından sonra etkisini tamamen yitirip küçük kollara ayrılmasını bekliyoruz.