Avusturya dünyanın en genç liderini seçti: Sebastian Kurz

Avusturya’da Halk Partisi iktidar oldu, sağcı radikaller ise ana muhalefet.

Dünya
16 Ekim 2017 Pazartesi

Avusturya’da pazar günü yapılan genel seçimde 31 yaşındaki sağcı muhafazakar  Avusturya Halk Partisi (ÖVP) en çok oyu alarak, genel başkanı Sebastian Kurz’u dünyanın en genç lideri yaptı.

Sebastian Kurz'un yeni hükümeti kurması ve dolayısıyla da dünyanın en genç lideri olması bekleniyor.

Avusturya Halk Partisini, birkaç yıl içinde  üçüncü parti olmaktan kurtarıp iktidarın zirvesine taşıyan Sebastian Kurz, Avusturya siyasi çevrelerinde  "dahi çocuk" olarak adlandırılıyor.

Daha 15 yaşındayken Avusturya Halk Partisinin gençlik kollarında çalışmaya başlayan Kurz, 24 yaşında müsteşarlığa atanmış, 27 yaşında dışişleri bakanlığı yapmıştı.

Kurz'un siyasette yükselmesi ise ilginç bir şekilde "mülteciler ve yabancılar" konusuna bağlanıyor. Müsteşar olduğu dönemlerde de Avusturya'daki göçmenler konusunda çalışmalar yapan Kurz, partisinin yükselmesini de göçmenler ve mülteciler konusunda kararlı bir strateji oluşturmasına borçlu.

Kurz, aşırı sağcı ve radikal, yabancı karşıtı  Özgürlük Partisinin aksine yabancılara karşı kararlı, ama aynı zamanda düşmanca da olmayan bir politika izledi ve bu siyaseti ile toplumda oluşan radikal eğilimleri de engellemeyi başardı.

Son veriler göre, ÖVP  yüzde 31,6 oy ile iktidar partisi olmayı garantilerken, aşırı sağ eğilimli FPO yüzde 26,9 ile ikinci parti oldu.

Son hükümette meclis çoğunluğunu elinde bulunduran SDP ise yüzde 26 oyla  seçimden ancak üçüncü parti olarak çıktı.