İran’dan, ABD’nin Devrim Muhafızlarını ‘terörist’ nitelemesine tepki

Tahran’dan ABD’nin İran’a karşı yaptırımları arttırma ve “Devrim Muhafızları teröristtir” ifadesine tehdit geldi. İran ABD’nin Ortadoğu askeri üstlerini tehdit etti.

Dünya
9 Ekim 2017 Pazartesi

Söz konusu tehdit mesajı Washington’un, ‘Donald Trump çok yakında İran’ın füze denemelerine  gereken cevabı verecektir’ açıklamasından hemen sonra geldi. İran Devrim Muhafızları Birliği Komutanı Muhammet Ali Cefari basına yaptığı açıklamada ABD yönetiminin tavrını aptallık olarak niteledi. 

Cefari, İran Devlet Televizyonuna  şöyle konuştu: “Eğer bu haberler gerçekse, Amerikalılar Devrim Muhafızlarını terörist olarak değerlendiriyorsa, biz de başta Ortadoğu olmak üzere ABD’nin tüm dünyadaki üslerini IŞİD karargahı  olarak değerlendiriyoruz.” Cefari tehditlerini daha da ileri götürerek; ABD’den Tahran’a karşı yeni yaptırımlar gelmesi halinde, İran füzelerinin menzilinin 2000 kilometrenin  ötesine geçeceğini de belirtti. 

İran’ın en radikal askeri gücü olan  Devrim Muhafızları’nın Kudüs Tugayı ABD’nin terörist örgütler listesinde bulunuyor.  Ancak Devrim Muhafızları bir bütün olarak terörist örgütler listesinde yer almıyor.  Şii inancının geçerli olduğu Tahran rejimi, radikal Sunni inancını esas alan IŞİD’i en büyük tehdit ve  düşman olarak görüyor.  Devrim Muhafızları Suriye’deki  iç savaşta Esad rejimine büyük destek vermiş, onlarca asker ve komutanı savaşta ölmüştü.