Suudi Arabistan yeni bir sayfa açtı

Müslüman aleminin en konservatif yönetilen ülkelerinden Suudi Arabistan son zamanlarda siyaset ve toplum hayatında yaptığı değişikliklerle büyük dikkat çekiyor.

Dünya
6 Ekim 2017 Cuma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da bir araya gelen Kral Salman on yıllardır süren Rus-Sudi gerginliğini sona erdirerek yeni bir sayfa açtı.

 Kral, Sudi monarşisinin modern Rusya’ya yaptığı ilk resmi ziyareti gerçekleştirerek tarihe geçti.  Putin ile Salman’ın gündemindeki en önemli konular Suriye’de iç savaş sonrası düzenin sağlanması, İran’ın bölgedeki yayılımcı politikaları ve İsrail-Filistin barışı idi.

Putin toplantı sonrası basının karşısına ‘Tarih yazdık’ sözleri ile çıkarken, Kral Salman, Rusya için ‘Dost Ülke’ ifadesini kullandı,  bölgede barış ve güvenliği sağlamak için Rusya ile ilişkilerini güçlendirmekten çekinmediklerini belirtti.  Kral Salman açıklamasında ayrıca, İsrail-Filistin barışının ancak iki devletli çözüm ile olabileceğini belirtti.

Rusya ile Suudi Krallığı özellikle soğuk savaş yıllarından gelen bir çatışma içinde idiler. Zamanın Kızıl ordusunun sıcak denizlere inmek için Arap ülkelerine ve dini inançlara   olumsuz yaklaşımı bu konuda büyük rol oynamıştı.  

Suudi Arabistan sosyal konularda da büyük bir değişim içinde. Son olarak Kral, yayınladığı bir emir ile kadınların araba kullanma yasağını kaldırdı.