Şalom Yazarı Tarihçi Uluğ, Osmanlı’da Batıl İtikatları yazdı

Son Kitabında Tarihçi ve Öğretim Üyesi Elif Uluğ, İslamiyet´in kendinden önceki inanışlardan nasıl etkilendiğinin ve bunları tek bir potada nasıl erittiğinin yanı sıra, özellikle Osmanlı´nın son dönemindeki batılılaşma ve modernleşme çalışmaları sırasındaki edebiyat eserlerinin bu konuyu nasıl ele aldığı, içinde bulunulan durumu nasıl eleştirdiği ortaya konuyor.

Toplum
27 Eylül 2017 Çarşamba

Muskalar veya tılsımlar Osmanlı toplumunda nasıl algılanıyor, nasıl kullanılıyor, bunlara neden ihtiyaç duyuluyordu? 

Şalom yazarı da olan Uluğ, kitabında, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki batıl itikatların ve büyünün bir anlamda  toplumsal tarihini yazıyor.

İmparatorluğun hemen hemen her döneminde yaygın olarak rastlanan bu fenomenlerin kökenine iniyor. Bunu yaparken Şamanizm, Animizm, Manihaizm, Budizm, Hinduizm gibi çoktanrılı dinler ile Mezopotamya'nın çoktanrılı inanç sistemi, Antik Yunan ve Roma kültürü, Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam, son olarak da Orta Asya'daki gök Tanrı inancını da araştırmasına dahil ediyor.

Dr. Nimet Elif Uluğ 1995 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim elemanı olarak göreve başladı. 1996’da Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi Bölümü’nden yüksek lisans derecesi aldı. 2013’te Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Halen aynı fakültede öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 

Uluğ, Şalom gazetesinde de “Düne Bakış” adlı köşesinde tarih yazıları kaleme almaktadır.