‘Yahudi Barzani’ pankartına soru önergesi

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Balmumcu’da bir köprüye asılan “Yahudi asıllı Barzani” afişi ile i lgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bir soru önergesi iletti. Paylan, önergede, “Onlarca kameranın önünde Yahudilere yönelik nefret söylemi içeren pankartı asanlar tespit edilmiş midir? Pankartı asanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?” diye sordu.

Toplum
4 Ekim 2017 Çarşamba

27 Eylül sabahı, Balmumcuda bir altgeçit köprüsü üzerine asılmış, üzerinde  “YAHUDİ ASILLI BARZANİ / BİZ SENİN KİM OLDUĞUNU VE AMACININ KÜRDİSTAN DEĞİL BÜYÜK İSRAİL OLDUĞUNU BİLİYORUZ / BİR GECE ANSIZIN GELECEĞİZ” yazan pankart, şikâyet üzerine kısa sürede kaldırılmıştı.

İstanbul HDP Milletvekili Garo Paylan, bu gelişme üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bir sonu önergesi ileterek konuyla ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu. Paylan, iki ay önce, İstanbul Alperen Ocaklarının, Neve Şalom Sinagogu önünde yaptığı gösteriyi, tekme ve taşlarla sinagoga saldırdıklarını da hatırlatarak, önergesine şu soruları iletti: Onlarca kameranın önünde Yahudilere yönelik nefret söylemi içeren pankartı asanlar tespit edilmiş midir? Pankartı asanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

20 Temmuz 2017 günü, Neve Şalom Sinagoguna saldıranlar adalete teslim edilmiş midir? Geçtiğimiz iki ay boyunca, sinagoga saldıranlar hakkında soruşturma açılmamışsa, bunun gerekçesi nedir?

Yahudilere karşı tekrarlanarak işlenen bu ve benzeri antisemit nefret suçlarının cezasız kalmasının, yeni nefret suçlarını cesaretlendirdiğini düşünüyor musunuz? Nefret suçları hakkında bakanlığınız personeli eğitimden geçmekte midir?

20 Temmuz’da Neve Şalom Sinagogu önünde yaşanan olayda Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican bir basın açıklaması yapmış ve şunları demişti: “Biz burada eylem gerçekleştiriyoruz. Siyonistler aklını başına alsınlar. Bizim kardeşlerimizin ibadet özgürlüğünü engellemesinler. Nasıl orada bizim ibadet özgürlüğümüzü engelliyorsanız, biz de sizin burada ibadet özgürlüğünüzü engelleriz. Nasıl bugün burada durduysak, yarın da geliriz. Buradan içeriye giremezsiniz.”

Garo Paylan, konuya dair 15 Ağustos tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’a bir soru önergesi ileterek sinagoga saldıranlar hakkında soruşturma açılıp açılmadığını, saldırının nasıl engellenemediğini ve nefret suçlarına karşı ne gibi önlemler alındığını sormuş, fakat bir yanıt alamamıştı.