İsrail’de Bedevilere birden fazla kadın ile evlenme yasağı

İsrail’de Müslüman azınlıklarından olan, orduda askerlik yapabilen, laik yasalar karşısında İsrail vatandaşlığının tüm haklarından yararlanan Bedevilere birden fazla kadınla evlenme yasağı geldi.

Dünya 0 yorum
3 Ekim 2017 Salı

İsrail laik yasalarına ve Yahudi dini geleneklerine göre çok eşlilik  diğer bir değişle polygami kesinlikle kanun dışı.

İsrail’de şehirlerden uzakta bazen de ülkenin çöl bölgelerinde göçebe olarak yaşayan Bedevi kabilelerine söz konusu kanun uygulanmıyor, herhangi bir kamu davası açılmıyordu. Ancak çok eşlilik oranının  2015 yılında  Bedevi erkekleri arasında yüzde 36 oranına kadar çıkması İsrail hukuk sisteminde alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

2015 yılında Adalet Bakanı Ayelet Shaked liderliğinde başlatılan bir girişim ile söz konusu toplumun laik modern yasalara uygun bir hayat yaşaması için kampanya başlatıldı ve çok eşlilere 2017 yılına kadar süre verildi.

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre, ocak ayından bu yana 179 aileye yönelik soruşturma başlatıldı ve ilk dava geçtiğimiz pazartesi günü Ber Şeva’da yaşayan bir Bedevi İsrail vatandaşının aleyhine açıldı. 

İsrail basını şimdiye kadar sadece Bedevi ailelere uygulanan anlayışın artık sona erdiğini, yasanın herkese istisnasız uygulanacağını, kanuna uymayanlara maksimum beş yıl hapis cezasının söz konusu olduğunu bildirdi.

 

 

1 Yorum