Mısır, Kuzey Kore’den silah aldığını inkâr ediyor

Mısır Dışişleri Bakanlığı basına yaptığı bir açıklama ile Kuzey Kore’den 23 milyon dolar değerinde anti tank füzesini teslim aldığını reddetti.

Dünya
3 Ekim 2017 Salı

Amerikan basınının geçtiğimiz pazar günü  verdiği habere göre içinde roket güdümlü el bombaları olan silahlar 2016 yılında Kuzey Kore’den gizli bir adrese gönderilmiş, ancak Batı istihbaratı bir şekilde gizli adresin Mısır Silahlı Kuvvetleri olduğunu ortaya çıkarmıştı. Haber  ilk olarak Washington Post tarafından yazılmıştı.  

Washington Post ayrıca Mısır’ın, Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımları delmesi olarak nitelenebilecek durumun uzun bir süredir batılı diplomatlar tarafından bilindiğini ancak hasır altı edildiğini ima etti. 

Ancak Mısır Dışişleri Bakanlığı Washington Post’un haberinin asılsız olduğunu, Mısır’ın uluslararası yaptırım kararlarına uygun hareket ettiğini ifade etti. 

Ağustos 2016’da yaşanan olayda ABD istihbaratı Mısır’ı uyararak Kamboçya bayraklı bir geminin Süveyş Kanalına yaklaştığını ve içinde Kuzey Kore’ye ait silahlar olduğunu belirtti.  Kamboçya bayraklı ancak tüm personeli Kuzey Koreli olan geminin daha sonra Mısır’a girmesi üzerine, gemiye çıkan gümrük personeli silahla dolu geminin yük ordinosunda adres olmadığını belirtti. Washington Post haberinde, eğer istihbarat gemiyi fark edip silahlara el konulmasına sebep olmasaydı silahların Mısır Ordusuna gideceğini iddia ediyor. 

Söz konusu silahlar daha sonra BM’nin yaptırımları yöneten kuruluşu; UNSC uzmanlarının gözetiminde imha edildi.