Deniz etkisiyle yağışlar

Son iki gündür deniz etkisiyle yağışlar alıyoruz. Cumartesi günü de hem cephe hem de deniz etkisi yağışını iç içe yaşadık. Peki deniz etkili yağış nasıl oluyor?

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
2 Ekim 2017 Pazartesi

Büyük göller çevresinde ‘lake effect’, denizlerde ise ‘sea effect’ olarak bilinen bu yağışlar sıcak suyun 1500 metre yüksekteki (bilimsel tabiriyle 850 Hpa) soğuk havayla çakıştığında oluşuyor. Deniz suyu sıcaklığı ile 850 Hpa arasında yaklaşık 13 derece ve yukarısında fark olduğunda denizdeki su buharı yukarı çıkıyor ve yağış kütlelerini oluşturuyor. Ayrıca yaklaşık 30 derecelik rüzgâr açısıyla bu oluşan kütleler rüzgâr yardımıyla aşağı yönelip yağışa dönüşüyor. Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığı 19 dereceye kadar düştü. Üst seviyede ise şu anda 5, yağışın başladığı anlarda 7 derecelik sıcaklık vardı. Bu da yağışa ortam oluşturdu. İstanbul’un Karadeniz’den gelen bu yağışı alabilmesi için poyraz rüzgârı esmesi gerekiyordu. Bu da gerçekleşti ve yağış etkili oldu. Biz bu yağışa ‘Deniz Etkisiyle Yağmur’ yani DEY diyoruz. Kışın da DEK (Deniz Etkisiyle Kar) yağışları oluşuyor. Hatta bir bilgi vereyim: Yaklaşık 2008’den beri İstanbul’da görülen kar yağışlarının çok büyük kısmı deniz etkisiyleydi. Hatta alışık olmadığımız görüntüler ortaya çıkar. Kar yağarken şimşek çakar, gök gürler. Bazı insanlar buna çok şaşırır hatta anormal diye düşünüp korkar. Oysa bunun sebebi de işte DEK oluşumudur.

İSTANBUL’DA ÖNÜMÜZDEKİ 3 GÜN

Artık sonbaharın tam olarak hissedilmeye başladığı ve soğuk havayı yaşadığımız günlere geldik. Bu durum pazartesi ve salı da devam edecek. Yağış bundan sonra çok etkili olmayacak diye düşünüyorum. Perşembe günü ise birkaç derece ısınacağız. Daha evvelki tahmin yazımda 7 Ekim’de minik bir yaz gelebilir yazmıştım. Bu durum bir - iki gün önce gerçekleşecek. Özellikle perşembe günü rüzgârın güneye dönmesini bekliyoruz. Şu andaki görüntüde 7 Ekim gibi önce lodos fırtınası, sonrasında 8 Ekim’de kuzeyden inen bir soğuma ve kuvvetli yağış ihtimali var. Bunun ayrıntılarına bir sonraki bültende bakacağız. İstanbul pazartesi soğuk ara sıra yağmurlu, sıcaklık 18 derece. Salı yağış ihtimali daha az ancak yine serin ve 19 derece bekliyoruz. Çarşamba ise parçalı bulutlu ve 22 derece sıcaklık bekliyoruz.

DENİZLERDE RÜZGÂR


 

Görüldüğü gibi Marmara ve Ege’de poyraz orta kuvvette zaman zaman kuvvetli esiyor. Karadeniz’in ortasına kadar poyraz, doğusundaki cephe sebebiyle değişken bir rüzgâr görüntüsü var. Akdeniz tarafına geldiğinde ise rüzgâr batılıyor. Batı tarafında karayel doğuda ise keşişleme var. Bu durum aynen yarın da etkili olduktan sonra Karadeniz, Marmara ve Ege’nin kuzeyinde rüzgâr hafifleyecek. Perşembe günü de lodosa dönmesini bekliyoruz.

YURTTA SON DURUM

An itibarıyla Marmara’nın doğu ve güneyi, Karadeniz Bölgesi’nin orta ve doğusu, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve İç Anadolu’nun kuzey doğusu yağıştan etkileniyor. Özellikle Karadeniz’in doğusunda bu yağışların etkili olduğunu görüyoruz. Salı akşam saatlerinden itibaren yağışlar iyice doğuya çekilecek ve perşembe günü ise terk edecek diye tahmin ediyoruz. Marmara’nın doğusu ve Karadeniz’in batısında bugün ve yarın Karadeniz’in doğusu ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde perşembeye kadar zayıflayarak devam edebilir. Çarşamba öğlen en geç akşam saatlerinden itibaren ve perşembe ise yurtta yağış beklemiyoruz.

ANKARA VE İZMİR

Başkent Ankara’da yağış etkisini yitirdi. Bulutluluk devam edebilir ancak üç gün yağış beklemiyoruz. Pazartesi en fazla 17 derece beklenen sıcaklık çarşamba 20 dereceye çıkabilir. Gece sıcaklıkları 10-11 derece civarında.

İzmir’de de yağışlı hava etkisini bitirdi ancak poyraz serinlik vermeye devam ediyor. Sıcaklık 25 derece civarında ve üç gün yağış beklemiyoruz.

BÖLGELER

Marmara Bölgesi pazartesi ve salı da lokal yağış geçişleri yaşayabilir. Sıcaklıklar 20 derecenin altında. Çarşamba günü yağışın kesilmesini hem de batıdan başlayarak sıcaklıkların birkaç derece artmasını bekliyoruz.

Ege Bölgesinde yağış kesildi. Şu an için üç gün boyunca ciddi bir yağış beklentimiz yok. Sahil kesimlerde sıcaklık 25-27 derece civarında. Doğuya doğru gidildikçe sıcaklık 20 derecelere kadar düşüyor.

Akdeniz Bölgesi üç gün boyunca açık ve az bulutlu günler geçirecek. Antalya’da sıcaklık 28 dereceye yaklaşıyor, Adana’da 30 derece civarında. Bölge genelinde ortalamalar da bu seviyelerde. Önemli bir değişiklik beklemiyoruz.

Karadeniz Bölgesinin batı ve doğusunda an itibarıyla devam eden yağışlar çarşamba akşama kadar sürebilir. Özellikle doğuda etkili yağışlar olabilir. Sıcaklıklar 18-19 derecelerde... Batısında, çarşamba 20 dereceyi tekrar geçebilir; doğusunda ise önemli bir değişiklik yok. Sıcaklık artışını perşembe bekliyoruz. Trabzon, Rize, Artvin hattı yağış konusunda dikkatli olmalı.

İç Anadolu Bölgesinin kuzeyinde bugün yağış devam edebilir. Yarın beklemiyoruz. Sıcaklıklar 17-18 derece civarında. Hava açtıktan sonra özellikle gece sıcaklıklarında ayaza bağlı olarak düşüş görülecek. 10 derecenin altına düşebilir.

Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda özellikle Karadeniz’e yakın bölgelerde yağış çarşambaya kadar devam edebilir. Eğer yağışı yakalarsa Erzurum, Iğdır, Kars taraflarında gece sıcaklıkları 3 - 4 dereceyi görebileceği için karla karışık yağmura dahi dönebilir. Yılın ilk kar yağışının düşmesi beklentimiz var. Çarşamba gecesi hava açıyor dolayısıyla bu bölgelerde sıcaklık 0 derecenin de altına düşebilir.

Güneydoğu Anadolu’da bulutlanma var ancak yağış sıkıntılı. Belki bölgenin doğusu Şırnak, Kilis tarafında yağış salı olabilir. Sıcaklık 25 derecelerde. Çarşamba hava açıyor.