Rivlin: “Dünya Yahudilerini dinlemeliyiz”

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin bazı Amerikan Yahudi cemaat liderleri ile yaptığı video konferansta, Netanyahu hükümetini eleştirerek dindar olmayan dünya Yahudi cemaatlerinin de görüşlerine önem vermek gerektiğini belirtti.

Dünya
28 Eylül 2017 Perşembe

Geçtiğimiz yıl Diaspora (Dünya)  Yahudiliği ile İsrail yönetiminin birden fazla olayda ters düştüğünü ve Diaspora ilişkilerinin dibe vurduğunu ifade eden Rivlin, çözümün, kutuplaşmak değil, tersine tek vücut olmak olduğunun altını çizdi. 

Rivlin şöyle konuştu: “Diaspora cemaatlerinden birçok lider İsrail hükümetinin kararlarından dolayı sükutu hayale uğradı, hatta İsrail ile ilişkilerini askıya almayı gündeme getirdi. Ortaya çıkan fikir ayrılığı büyüdü, bir krize dönüştü. Bu biz Yahudilerin felsefesi olamaz. Asla bu duruma izin veremeyiz. Yurt dışındaki kardeşlerimize, ailemize sırtımızı dönemeyiz. Zaman başkalarını dinleme ve öğrenme zamanıdır.” 

İsrail ile Dünya Yahudiliği arasındaki fikir ayrılığı en çok  Kutsal mekan Batı  Duvarında kadınların erkeklerle beraber  dua etmesine izin verilmemesi ve Yahudiliğe geçme kanunlarının uygulanması konusunda çıkmıştı. 

Netanyahu hükümeti her iki kararda da Ortodoks Yahudiliği geleneklerini esas almış, daha laik bir hayat yaşayan ve dünya Yahudiliğinin çoğunluğunu temsil eden konservatif Yahudi akımın taleplerini görmezden gelmişti. 

Dünya Yahudiliği ile İsrail yönetimi din dışında siyasi birçok konuda da  fikir ayrılığına düştü. 

Bunlardan en çok dikkat çeken ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı ırkçı grupların antisemit söylemlerini kınamakta çekimser davranmasına rağmen, İsrail yönetiminin bu konuda sessiz kalması idi.