Eddi Anter’in 8. romanı raflarda yerini aldı

Toplum
27 Eylül 2017 Çarşamba

Gazetemiz eski yazarlarından Eddi Anter’in 8. romanı ‘Vakitsiz Kaybedenler’ Destek Yayınlarından raflarda yerini aldı. Eddi Anter, yeni kitabı ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Konusu tanıdık gelebilir çünkü içinde benden, senden, hepimizden satırlar, anılar var. Diğer romanlarda olduğu gibi içsel sorgulamalara yer veren ‘Vakitsiz Kaybedenler’ tarihin hiç bir döneminde, dünyanın hiç bir yerinde Musevi olmanın popüler olmadığını dile getiriyor.

Roman karakteri Albert Karako doğduğu yer Kuledibi’ne gittiğinde 77 yıldır bulunduğu topraklarda başından geçen acı ve tatlı olayları anımsarken kendi kimliğini de gözden geçiriyor. Vatandaşı olduğu ülkede azınlık gurubu üyesi olarak görüldüğünden aidiyet hissini de sorguluyor. Ladino ve Fransızca bilmesine rağmen evinin dışında ‘Türkçe’ konuşmaya kanunen zorlanıp, uyum sağlamak adına kendi adını isteyerek Alper Karaköy’e değiştiriyor.

Berti, Musevi doğmak ile Musevi olmak farkını her gün hissederken, bir gün, senelerdir her Şabat günü gittiği sinagog teröristler tarafından bombalandığında o arkadaşının Bar Mitzva töreni için başka bir yerde olacaktı. Şahit olduğu olaylar sonrasında susmayı öğrenecekti. Zaten ‘kayades’ çok iyi bildiği Ladino bir kelimeydi. Konuşma, karışma, ortaya çıkma ve kendini gösterme anlamında sürekli kullanılırdı. Hayatın sürprizleri onu bugün olduğu yere getirirken ‘Vakitsiz Kaybedenler’ romanında bilindik sorgulamaları da okuyacaksınız.”