İsrailli gönüllüler Meksika depremi sonrası kayıp hahamın cesedine ulaştı

Meksika’da bulunan İsrail merkezli arama ve kurtarma organizasyonu olan ZAKA gönüllüleri, Haham Haim Ashkenazi’nin cesedine ulaştıklarını doğruladı.

Dünya
27 Eylül 2017 Çarşamba

İsrail ordusuna (İsrail Savunma Kuvvetleri) bağlı bir heyet ve sivil kurtarma ekiplerinden oluşan İsrailli gönüllü arama kurtarma ekipleri, Mexico City yakınlarında 7.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yardım için orada bulunuyor.

Deprem sırasında ofisinde bulunan Haham Haim Ashkenazi, bina çökünce moloz yığını altında sıkışarak can verdi.

Kehillat Magen David Sinagogunda görevli Haham Haim Ashkenazi, Meksika Baş Hahamı Rabbi Shlomo Tawil ile eşi dolayısıyla akraba oluyordu.

ZAKA Uluslararası Kurtarma Birimi Genel Sekreteri Mati Goldstein, depremin ardından hemen olay yerine gelen ekibinin, kayıp insanlar olmadığına dair bir haber alana kadar çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

ZAKA büyük ölçüde Ortodoks Yahudi gönüllülerinden oluşuyor. Arama ve kurtarma operasyonlarının yanı sıra, cesetlerin kimliklerinin belirlenmesi ve Yahudi kanunlarına uygun bir şekilde gömülebilmesi için cesetlerin eksik olan vücut parçalarının bulunmasına yardımcı oluyor.

Meksika’daki Yahudi ortağı Cadena’yla ortak bir çalışma yürüten organizasyon, hem Roş Aşana Bayramı hem Şabat süresince hayat kurtarmak ve deprem kurbanlarının cesetlerine ulaşmak için çalışmalarını sürdürdü.

Salı günü meydana gelen deprem sonrasında, 300’den fazla kişi öldü. Bu deprem, iki hafta içinde Meksika’da meydana gelen ikinci deprem oldu. 7 Eylül’de, ülkenin güney kıyısını vuran 8.1 şiddetindeki deprem en az 90 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Geçtiğimiz cumartesi günü, 6.2 büyüklüğünde gerçekleşen bir artçı sarsıntı en az beş kişinin ölümüne neden oldu. Depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma operasyonları devam ediyor.