Savaşmayın, humus yiyin

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de, Yahudilerle Müslümanları bir araya getiren ‘Humus Şampiyonasına’ 300 kişi katıldı. Kazanan, pancar ve kırmızı lahanalı humusu ile Türkiye doğumlu Beynazur Örs oldu.

Dünya
27 Eylül 2017 Çarşamba

Geçen hafta Buenos Aires’in popüler mahallesi Palermo Soho’da bulunan Tetuan Moroccan Grill Restoranında yapılan ve resmi olmayan ‘Birinci Dünya Humus Şampiyonası’na 300 kişi katıldı. Etkinlik bir yarışmadan öte sevilen yemeklerle farklı kültür ve dinden insanları bir araya getirme amacını taşıyordu.

Kazanan, pancar ve kırmızı lahanalı humusu ile, lezzetinde ‘anne dokunuşu’nun fark edildiği Türkiye doğumlu Beynazur Örs oldu. Örs, “Herkes birbirine saygı göstermek istiyor” dedi. Eşi Burak ise, “Bunun gibi başka faaliyetler de yapılsın, hep birlikte yemek pişirip, yiyelim” şeklinde konuştu.

Etkinlik Latin Amerika Yahudi Kongresi üyeleri ve yerel Müslüman gençlik gruplarının işbirliğiyle gerçekleşti. Her iki taraf üç yıldır birbirlerinin Pesah ve iftar sofralarında misafir oluyor.

Humusun bir Arap yemeği mi İsrail yemeği mi olduğu tartışmasına hiç girilmediği gecede ‘Savaşmayın, humus yiyin’ yazılı bir tişört giyen organizatör Luciano Safdie, “Çatışma ithal edeceğimize, birliktelik ihraç ediyoruz” dedi. Jüri, Arjantin’in ‘MasterChef’ yarışmasına katılan Yahudi Matias Cedarbojm, Al Shark adındaki Arap restoranı sahibi Gustavo Massud ve Arjantinli ünlü şef Victor Manuel Garcia’dan oluştu.

Joan Noejovich, adlı Yahudi yarışmacı İsrail’den getirdiği malzemelerle hazırladığı Drüz tarifi ile ikinci oldu.