13. yüzyıl dua kitabı, tüm Avrupa’yı dolaştıktan sonra İsrail’e geldi

13. yüzyıla ait olduğu tespit edilen bir dua kitabı, Kudüs’teki Ulusal Kütüphane’ye bağışlandı.

Kültür
25 Eylül 2017 Pazartesi

13. yüzyılda, Katalanya’da kaleme alının bir dua kitabı, asırlara yayılan yolculuğunun son durağında İsrail’e geldi. İki dünya savaşı yaşayan kitap, neredeyse Avrupa’nın büyük bir bölümünü de dolaştı.

Dua kitabı ve içindeki özgün resimler, İspanyol Yahudileri tarafından el yazısı ile, Engizisyon’dan yıllar evvel kaleme alınmış. Yahudilerin İspanya’dan kovulmalarıyla kitap İtalya’ya gitmiş. Sonrasında, Osmanlı yönetimindeki Selanik’e giden kitabın yolculuğu burada bitmemiş ve Almanya’ya götürülmüş.

II. Dünya Savaşı sırasında kaybolan, ancak yaklaşık 40 yıl sonra ortaya çıkan kitap 1984 yılında bir açık arttırmada bulunmuş. Açık arttırmada kitabı satın alan Ludwig ve Erica Jesselson, ise daha sonra bu eşsiz dua kitabını İsrail Ulusal Kütüphanesine bağışladı.

Dönemin önemli kantorlarının, Roş Aşana ve Kipur gibi çok özel günlerde kullandığı anlaşılan kitap, ünlü şairlerin şiirlerini de barındırıyor. Mikrografik sanatının da örneklerini içeren kitap, bu özelliği ile de eşsiz olarak nitelendiriliyor.

 

 

 

 

 

 

İbrani harfleriyle resim ve şekil oluşturma olarak tasvir edilen mikrografik sanat, kitapta sıkça görülebiliyor.