2017 Emmy Ödüllerinde kadınlar ve çeşitlilik kazandı

ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik bolca gönderme yapılan 69. Emmy Ödülleri gecesinde ödüller ağırlıklı olarak siyasi içerikli dizilere gitti. Kazananların çeşitliliği açısından 2017 en tatmin edici tören oldu. Aday listesinde yoğunlukla temsil edilen Yahudi oyuncular ise eve eli boş döndü.

Selin SEVİNDİREN Sanat
20 Eylül 2017 Çarşamba

17 Eylül Pazar gecesi, komedyen Stephen Colbert’in Los Angeles’taki Microsoft Tiyatrosunda ev sahipliği yaptığı 69. Emmy Ödüllerinde zafer ‘Handsmaid Tale’, ‘Big Little Lies’ ve ‘Veep’in oldu. Her üç dizide de kadın konuları ön planda. Totaliter bir toplumda kadınların tüm haklarının ellerinden alındığı distopik bir hikâyeyi anlatan Handmaid Tale, En İyi Drama Dizisi, En İyi Kadın Oyuncu (Elisabeth Moss), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Ann Dowd), En İyi Misafir Kadın Oyuncu (Alexis Bledel), En İyi Yönetmen (Reed Morano) ve En İyi Senaryo ödüllerini kazandı. Morano, 22 yıldır drama kategorisinde ödül kazanan ilk kadın yönetmen oldu. Sinemanın layık gördüğü donuk kadın rollerinden bunalarak televizyona geçiş yaptığını açıklayan Reese Witherspoon ve Nicole Kidman’ın ses getiren kısa dizisi Big Little Lies, Nicole Kidman’a ve yardımcı rol üstlenen Laura Dern’e Emmy kazandırdı. Dizi ayrıca En İyi Mini Seri, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (Alexander Skarsgard) ödüllerini kazandı.

En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde ödüllerin her ikisi de siyahi oyuncuların oldu. Drama dizisinde ‘This is Us’taki rolüyle ödülü sırtlayan Sterling K. Brown bu kategoride 20 yıldır ödülü kazanan ilk siyahi olma özelliğini taşıyor. Komedi dizisi ‘Atlanta’nın başrol oyuncusu Donald Glover aynı zamanda dizinin yönetmenliği ile ödüle hak kazandı. Donald Glover, “Trump’a teşekkür ediyorum çünkü  siyahi insanları en mazlumlar listesinde bir numaraya taşıdığı için bu sahnede olduğumu düşünüyorum” dedi. Pakistan kökenli Riz Ahmed ise Mini Seri dalında En İyi Erkek Oyuncu Ödülünün sahibi olarak jürinin çeşitlilik konusundaki duyarlılığını gözler önüne serdi.

En İyi Komedi Dizi Ödülünü kazanan komedi dizisi son üç yıldır olduğu gibi yine siyasi hiciv olan Veep’e gitti. Dahası Veep’in başrolündeki - baba tarafından Yahudi kökenli Julia Louis Dreyfus - altıncı kez üst üste En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü eve götürerek tarihi bir rekora imza attı. Gecenin açılış gösterisinde Julia Louis Dreyfus, dizideki Başkan Yardımcısı Selina Meyer rolüne bürünerek, “Başkanınızın neo-Nazilerin sevdiği bir başkan olmadığını hayal etsenize” diyerek şarkı söyledi. Dreyfus ödülünü kabul ederken, “Başkanın görevinden indirilmesiyle ilgili bir bölüm yapacaktık ama bizden önce biri yapar diye endişelenip vazgeçtik” dedi.

Gecede toplam dokuz ödül birden eve götüren prime time gösterimi ise Saturday Night Live (SNL) oldu. SNL tüm sezon Trump’ı iğneleyen skeçleri ile ön plandaydı ve En İyi Varyete Skeç dalında ve aynı kategoride En İyi Yönetmen Ödülünü kaptı.

ABD Başkanı Donald Trump’ı taklit eden Alec Baldwin komedi dizileri dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü, Trump’ın başkanlık seçimlerindeki rakibi Hillary Clinton’ı canlandıran Kate McKinnon, ise aynı dalda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Baldwin ödülünü alırken “En sonunda Emmy’nizi kazandınız” dedi. Trump daha önce sekiz kez ‘Apprentice’ adlı realite şovuyla ödüle aday olmuş; bir kez bile kazanamamıştı.