Arjantin’de yeni rapor: Savcı Nisman cinayete kurban gitti

Güney Amerika basınında yayınlanan haberlere göre, bir grup adli müfettiş ve analist, özel savcı Alberto Nisman’ın intihar etmediğini, öldürüldüğünü belirledi. Nisman, dönemin Arjantin Devlet Başkanı’nın Buenos Aires Yahudi Merkezine yönelik bombalı saldırıda İran’ın rolünü örtbas ettiğini iddia ediyordu.

Dünya
20 Eylül 2017 Çarşamba

Arjantin’de yeni yayınlanan bir toksikoloji raporuna göre Savcı Nisman’ın cesedinde hayvanlarda kullanılan bir çeşit anestezi ilacı olan ketamin kalıntısı bulundu. Ayrıca rapora göre en az bir kişi, savcının ölümüne yakın bir zaman dilimi içinde savcıyı zor kullanarak yere yatırdı.

Müfettişler son raporlarını önümüzdeki hafta Nisman’ın ölümündeki ayrıntıları araştıran savcı Eduardo Taiano’ya sunmayı planlıyor. Raporu inceleyecek olan Taiano, kanıtların Adalet Bakanlığına nasıl sunulacağına karar verecek. Yahudi asıllı Alberto Nisman, 1994 senesinde Arjantin’de Yahudi Merkezine yönelik gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin raporunu Arjantinli meclis üyelerine sunacağı sabah - Ocak 2015’te - dairesinde silahla vurularak ölmüş olarak bulunmuştu.

1994’te bombalı saldırıda 29 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. İran saldırıyı koordine etmekle suçlanıyordu. Nisman, dönemin Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner’in İran’ın saldırıdaki rolünü iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasının bir parçası olarak örtbas ettiğini iddia etmişti. İlk başta intihar olduğu düşünülen Nisman’ın ölümünden bugüne dek, Kirchner ısrarla örtbas olayına karıştığını reddetti.