Matrix’te Neler Oluyor?

“Finansal sistemde anomaliler var mı?” sorusu bugünlerde yatırımcıların cevabını en çok merak ettiği soru. Biz mavi hap mı kırmızı hap mı tercihini okuyucularımıza bırakalım. Ekonomi kâhini ne dese boş, Neo(lacak bu piyasaların hali diyerek herkes) kendi gerçeğini bulmak zorunda.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
13 Eylül 2017 Çarşamba

FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer geçen hafta sürpriz bir şekilde kişisel nedenler ile istifa etti. Ekonomi haber yorumlarında önümüzdeki yıl yapılacak FED başkanlık seçimi için olduğunu yazan da var, FED’in bilanço daraltma operasyonlarından önce sonuçlarından sorumlu olmak istemediğini yazan da.

Kasırgalar ve ABD Hazine Borç Tavanı görüşmelerinin aralık ayına ertelenmesi nedeni ile FED’in faiz artırımına ve bilanço daraltmaya bu sene gidemeyeceği yönünde haber yorumlar yapılıyor. Kasırga sezonu ABD’de bu sene bitmeyecek gibi görünüyor. Kuzey Kore tansiyonu bir yana güneşteki patlamalar, tutulma, kasırga, Meksika’da deprem astrolojik tansiyonun yüksek olduğunun bir alameti mi?

Euro/Dolar paritesi 1.20 seviyelerinde olunca herkes ne olacak bu doların hali demeye başladı. Bayram tatilindeki yurtdışı izlenimlerimizi paylaşırsak Benelux ülkelerinde yollarda kamyonlar ve arabalar vızır vızır. Lüksemburg, Brüksel, Brugge, Rotterdam, Amsterdam, Lahey (Den Haag) turist kaynıyor, müzeler, kanallar ful. Avrupa’da ekonomik canlılık sokaklarda görülebiliyor. Atina kreditörler ile ekonomik gözden geçirmelerin 2018 yılında sona ereceğini açıkladı. Draghi’nin eli acaba bu yüzden mi kuvvetli yoksa Trump’ın hareket kabiliyeti kısıtlı olduğu için mi? Bayram demişken, yabancı plakalı araçların ülkemizdeki çift şeritli otobanlarda 120 kilometrenin çok üzerinde seyretmesi nasılsa plakaya ceza yazamazlar düşüncesinden mi yoksa Avrupa’da bunları yapamıyoruz, Türkiye’de istediğimizi yaparız rahatlığından mı? Geçelim KKTC’ye. Girne’de esnaf mutsuz. “Zengin (Avrupalı) turist artık bize gelmiyor” diyor. Gelen turistlere lüks markalı ürünleri satamıyoruz, Euro olmuş 4 TL, ürün gamımızı mecburen değiştiriyoruz, ünlü markaların üretim yeri de olamayız artık diyenler, Arap turistlerin otel konaklamaları ile biraz memnun durumda. Adada ayrıca İsrailli turist sayısında artış var. İngilizler ise aynı. Pub’larda Premier League maçlarına ve Brexit’e devam. Katalonya’da bağımsızlık referandumu olacak. Almanlarda ise şansölye seçimi. AB parlamentosunda hafta sonu maraton aktivitesi vardı. Organizasyondaki pankartlardan birinde şu yazıyordu: “Dönemler geçer, değerler aynı kalır” mı dersiniz?