Einstein ve Madoff’u anlatan diziler Emmy Adayı

Aynı yılda, iki Yahudi tarihi karakterin ele alındığı dizilerin Emmy Ödülü adayı olmasının üzerinden 25 sene geçti.1982’de nükleer fizikçi J. Robert Oppenheimer’ın hayatını anlatan ‘Oppenheimer’ ve İsrail’in eski Başbakanı Golda Meir’i resmeden ‘A Woman Called Golda’ dizileri yarışmıştı.

Kültür
13 Eylül 2017 Çarşamba

Bu yıl National Geographic kanalının fizikçi Albert Einstein’ı konu alan mini serisi ‘Genius’ ve saadet zincirinin beyni olmakla suçlanan Bernie Madoff’un hikâyesinin anlatıldığı ‘The Wizard of Lies’ filminin başrollerindeki Geoffrey Rush ve Robert De Niro, Emmy Ödüllerine aday.

Ülkemizde de ‘Deha’ adıyla gösterilen dizide Einstein’ın bilim dünyasındaki başarılarının yanında bir eş ve baba olarak yetersizlikleri ön plana çıkarılıyor. Ayrıca dönemin antisemit iklimi ve Nazilerin yükselişi de yansıtılıyor.

‘The Wizard of Lies’ filminde Madoff’un Yahudi kimliğine değinilmiyor. 2016 yılında iki bölümden oluşan ve Richard Dreyfuss’un başrolünde olduğu ‘Madoff’ dizisinde ise bir Yahudi düğününe yer verilmiş ve Madoff’un dolandırdığı Yahudi bireylere ve Hadassah ve Elie Wiesel Vakfı gibi Yahudi kurumlara vurgu yapılmıştı.

 Yıllardır Emmy Ödülleri Yahudilik temalı veya kahramanı Yahudi olan filmleri ve dizileri aday listelerine aldı ancak bunlardan çoğunda Yahudi olmayan oyuncular rol aldı. Sam Waterston Oppenheimer’ı, Ben Kingsley Hz Musa’yı ve Nazi avcısı Simon Wiesenthal’ı, Ian McShane İngiliz Devlet Adamı Benjamin Disraeli’yi oynadı. En ilginci de Filistin yanlısı aktris Vanessa Redgrave’in Auschwitz esiri Fania Fenelon’ı ‘Playing for Time’ filminde canlandırmasıydı. Nadir de olsa Yahudi oyuncuların Yahudi kahramanları oynadığı oldu. Peter Strauss, ‘Masada’ filminde ve Alan Arkin ‘Escape From Sobibor’ filminde başroldeydi.