Fransa Yahudi toplumunu ikiye bölen davet

Kudüs Sefarad Başhahamı Shlomo Amar’ın Paris’e gelişi Fransa Yahudi Toplumunda ayrılık yarattı. Bu fikir ayrılığının nedeni Amar’ın homoseksüellere ve liberal Yahudilere karşı radikal söylemleri.

Pınar Kılavuz EKERBİÇER / Paris Dünya
13 Eylül 2017 Çarşamba

Fransa Yahudi Toplumu Yönetimi tarafından 12 Eylül günü Paris’te Buffault Sinagogunda konferans vermesi için davet edilen Shlomo Amar 1948 Kasablanka doğumlu. 1962’de İsrail’e yerleştikten sonra 1969’da haham oldu. 2002-2003 yıllarında Tel Aviv Sefarad Başhahamı olarak görev yaptıktan sonra 2003’te İsrail Sefarad Başhahamı seçildi. 2013’ten beri Kudüs Sefarad Başhahamı görevine devam ediyor.

Amar, 2016’da verdiği bir demeçte, “Homoseksüellik iğrenç bir şey. Tevrat’a göre homoseksüeller ölüm ile cezalandırılmalı” demiş ve LGBTİ bireylerin tepkisini çekmişti.

 

2017’de liberal Yahudilerin Ağlama Duvarı önünde kadın-erkek karışık dua etmeleri için ayrı bir bölüm olmasını talep etmeleri üzerine, “Liberal Yahudiler çok pişman olacaklar, yaptıkları kötülükler yüzünden kanlı gözyaşları akıtacaklar” ve “Liberal Yahudiler inkârcılar (Yahudi Soykırımını inkâr edenler)  gibiler. İran’daki inkârcılara başkaldırıyorlar ama onlar Holokost’tan çok daha fazlasını inkâr ediyorlar” diyerek yeniden tepkilerin odağı olmuştu.

Amar’ın davet edilmesi üzerine ilk tepkiler LGBTİ Yahudiler Derneği Beit Haverim’den geldi. Derneğin başkanı Alain Beit ilk tepkisini Fransa Başhahamı Haïm Korsia ve Yahudi Toplumu Başkanı Joël Mergui’ye tweet atarak gösterdi. Fransa eski Başbakanı Manuel Valls’in danışmanı Jérémy Sebbane de, “Homofobi de antisemitizm gibi bir düşünce suçudur. Bu davet geri çekilmelidir” şeklinde bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Yapılan bir açıklamada Korsia’nın söz konusu konferansa katılmayacağı belirtildi.

Tepkiler sosyal medya üzerinden büyümeye devam etti. Amar’ın davet edilmesine karşı olan Beit Haverim Facebook üzerinden yaptıkları çağrıyla konferans akşamı bir protesto yapacağını açıkladı. Eyleme bir diğer destek ise Fransa’nın kadın hahamlarından Delphine Horvilleur ve liberal Yahudi hareketinden geldi. Liberal hareketin düşünce dergisi Tenou’a’nın sitesinde sosyal medyada yayılmak üzere bir görsel paylaşıldı ve bir bildiri yayınlandı.

 

 

“Benim sinagogumda Maçoluk, homofobi, nefret ve hor görmeye yer yok” 

Yahudi toplumunun diğer kesiminden de gelen tepkilerin tek odağı Shlomo Amar değil aynı zamanda Yahudi Toplumu Yönetimi idi. Shlomo Amar’ın sinagogdaki konuşması başlamadan önce bir grup ellerinde “Yönetim kendini yenilemeli”, “Herkes için yeni bir yönetim” yazılı pankartlarla ile yönetimi protesto ettiler. Göstericilerin ortak talebi toplumun her kesimine kucak açan yeni ve genç bir yönetimin oluşması yönünde.

Shlomo Amar’ın davet edilmesi üzerine başlayan fikir ayrılığı ve yeni yönetim oluşturma fikri devam edecek gibi görünüyor.