Türkiye’de 3 günlük hava durumu ve İrma Kasırgasına genel bakış

Ayrıntılarına değineceğim İrma Kasırgası çarşamba günü karaya ulaştı ve yaklaşık 295 kilometre hızla adeta sildi süpürdü. Kısa sürede 3. kategoriden önce 4’e, sonra 5’e ulaşan kasırga neticesinde can kayıpları ve oldukça büyük maddi hasar var. Karayip Adalarından sonraki hedefi ise Dominik Cumhuriyeti, Küba’nın özellikle kuzeyi ve Florida. Amerika’da sadece Florida değil tehlikede olan…

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
7 Eylül 2017 Perşembe

ÜLKEMİZDE SON DURUM

Geçtiğimiz gün ve çarşamba günü etkili olan serin ve yağışlı hava yazıyı yazdığım sabah itibariyle Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Ardahan’ın batı taraflarında etkili olmaya devam ediyor. Özellikle Rize ve Artvin bölümünde kuvvetli yağış var. Bu yağışın akşam saatlerine kadar etkili olduktan sonra yurdu terk etmesini bekliyoruz. Yurt genelinde üç gün yağış beklemiyoruz. Uydudan an itibarıyla çekilmiş görüntü şu şekilde: (Resim havaturkiye sitesinden alınmıştır)

 hava durumu1İstanbul’da rüzgâr güneye döndü ve birkaç gün bu şekilde hafif, ara sıra orta kuvvette esecek. Kuvvetli rüzgar ya da yağış beklentimiz yok. Hava sıcaklığı adım adım artacak. Özellikle hafta sonu ve gelecek haftanın ilk günü 30 ile 35 arasında sıcaklıklar tekrardan görülebilir. Bundan sonraki ilk serinlemeyi ve yağış ihtimalini ise 13-15 Eylül civarında bekliyoruz. İstanbul üç gün boyunca az bulutlu ve açık olacak. Perşembe günü 27, cuma 29, cumartesi ise 30 derece sıcaklık bekliyoruz. Ancak özellikle gece ve gündüz ilk saatlerde, özellikle cuma ve cumartesi günleri üşüyebiliriz. Sıcaklıklar gece 15-17 derece arasında.

Başkent Ankara geceleri oldukça serin, gündüzleri ise bir o kadar sıcak. Üç gün yağış beklemiyoruz. Gece sıcaklıkları 10 derecenin altına düşebilir; 9-12 derece aralığında. Gündüzleri ise 30-32 derece sıcaklık bekleniyor.

İzmir’de de sıcaklık adım adım artıyor, rüzgâr rahatsız edici değil. Üç gün yağış yok. Sıcaklığın üç gün içinde 30 dereceden 34 dereceye çıkmasını bekliyoruz.

Marmara Bölgesinde yağış yok. Bölge genelinde üç gün boyunca ortalama 2-3 derecelik sıcaklık artışı bekleniyor. Bursa 31-33, Edirne 31-32 derecelerde…

Ege Bölgesinde de üç gün yağış yok. Sıcaklık artıyor. Şehrin iç bölgelerinde gece sıcaklıkları çok düştü.  Afyon, Uşak, Kütahya’da perşembe gece de 10 dereceyi geçmeyen sıcaklıklar bekliyoruz. Gecenin ilerleyen saatleri ve sabah oldukça üşütebilir. Gündüz sıcaklıkları ise bu şehirlerde 25 dereceden 30 dereceye kadar çıkacak.

Akdeniz Bölgesinde de yağış yok ve deniz nispeten daha sakin.  Önümüzdeki günlerde de durum fazla değişmeyecek. Antalya 30-33, Mersin 30-33 derece aralığında… Adana ise 35 dereceyi aşıyor.

İç Anadolu Bölgesinde de gece düşük sıcaklıklara dikkat! Bölge genelinde yine 10 dereceyi aşamayan yerler var.  Cuma ortalama 9-10, cumartesi ise 11-12 derecelerde… Bölgede üç gün yağış beklemiyoruz. Gündüzleri ise 28-32 derece arası sıcaklıklar bekliyoruz.

Karadeniz Bölgesinin doğusunda yukarıda da belirttiğimiz gibi sağanak geçişleri perşembe devam ediyor. Cuma bölge genelinde yağış beklemiyoruz. Artvin’de sıcaklık 20 derecenin de altında. Bölge genelinde ise ortalama 23-25 derece arasında seyreden sıcaklıklar cumartesi günü 25-28 arasına ulaşmış olacak.

Doğu Anadolu Bölgesinde gece sıcaklıları oldukça etkili olmaya başladı. Ardahan 4 dereceye kadar düştü. Kars ve Erzurum’da da perşembe gecesi beklenilen en düşük sıcaklıklar 3 ila 5 derece arasında.  Gündüz ise sıcaklık artışı bekliyoruz. Yaklaşık 25-26 derece olan ortalama sıcaklıklar 30 dereceye çıkacak, üç gün yağış yok.

 

İRMA KASIGRASI KARAYA ULAŞTI

 

Günlerdir gelişen ve şiddetini okyanus üstünde sürekli olarak arttıran, kategori 3’ten kısa sürede önce 4’e sonra 5’e ulaşan İrma Kasırgası Karayipler’deki St Martin ve St Barts Adalarını adeta talan etti. Hızı saatte 295 kilometreye kadar çıktı. Daha sonra hafif kuzeybatı yönünde ilerleyen kasırga Puerto Rico’nun kuzeydoğu sahillerine ulaştı. (Yukarıdaki görüntü Poerto Rico’da çekilmiş ve abcnews.com’dan alındı.)

Oldukça kuvvetli sel ve rüzgârdan dolayı çok büyük maddi hasar var ancak henüz etkisi geçmediği için resmi açıklama yok. Bu arada ne yazık ki can kaybından da bahsediliyor.

 

ŞU ANDA İRMA NEREDE VE NEREYE YÖNELECEK?

 hava durumu

 

 

 

 

 

Türkiye saati ile perşembe saat 11.15’te çekilen NOAA’nın bu uydu görüntüsünden de anlaşılacağı gibi şu anda Çarşamba günü etkilediği yerde Puerto Rico ile Dominik Adaları arasında gözüküyor. Eğer yön değiştirmezse perşembe gün içinde Haiti’ye de ulaşması ve daha sonra Küba’nın özellikle kuzeyinde etkili olması muhtemel…

 irmaGolbal Forcast System modellerine göre Küba’nın kuzeyini etkiledikten sonra uzun süre hafif kuzeybatı yönünde ilerleyen kasırganın Florida sahillerine çıktıktan kuzeye yönelmesi bekleniyor.  Yalnız aynı rotaya devam edip Meksika Körfezine de ulaşması - her ne kadar senaryolarda hiç göstermese de - olası duruyor. Kasırgalar genelde suyu sever ve kıyı bölgelerde etkisini gösterir. Bu resimden de anlaşılacağı gibi sadece Florida değil, Carolina ve Georgia bölgeleri de Florida gibi riskli yerler arasına girmeye başladı. Pazar günü fırtınanın Florida’ya ulaşmasını bekliyoruz. Şu an için 5. kategoride olan ve en şiddetli yüzünü gösteren kasırga gücünü korursa tıpkı şu ana kadar etkilediği yerler gibi oldukça ciddi hasara neden olabilir.

 

İRMA YALNIZ DEĞİL, JOSE VE KATİA KASIRGALARI DA OLGUNLAŞIYOR

Atlantik Okyanusunun ısınan suyu bu sene tropik fırtınaları da beraberinde getiriyor ve büyük tehlike saçıyor. Uzun yıllardan sonra Atlantik’te ilk kez üç kasırga aynı anda bulunuyor. Jose Kasırgası İrma’nın doğduğu yerde olgunlaşıyor. Katia kasırgası ise Harvey’in olgunlaştığı yer olan Meksika Körfezinde... İrma ile Katia’nın aynı zamanlarda kesişme ya da birbirine yakın yerleri etkileme ihtimalinden de bahsedebiliriz. Bu iki kasırgayı da takip etmeye devam edeceğiz.

 

 

 

 

Etiketler: