Münih katliamından 45 yıl sonra kurbanlara anıt

1972 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü adlı terör örgütü Münih Olimpiyat Köyüne silahlı bir saldırı yapmış ve 11 İsrailli atletle bir Alman polisi katletmişti.

Dünya
7 Eylül 2017 Perşembe

Katliamdan tam 45 yıl sonra, 6 Eylül’de,  Münih’te açılan anıt sergide hayatını kaybedenlerin resimleri ve hikayeleri yer alıyor. Sergide yer alan panolardaki açıklamalar İbranice, Almanca ve İngilizce olarak kaleme alındı. 

Eski olimpiyat köyünün yakınındaki tepenin eteğine kurulan daimi sergi için yapılan açılış töreninde İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin ve Alman Bavaria Eyaleti  Kültür Bakanı Ludwig Spaenle birer konuşma yaptılar.  Spaenle konuşmasında, “Bu anıtı yaparak yıllar evvel  Münih’te  terör kurbanı olmuş bu kişileri yeniden kamuoyuna tanıtmak istedik” ifadesini kullandı.   

Rivlin ise sözlerini bugün hayatta olmayan kurbanlara yönelterek şunları belirtti: “Çocuklarınızla, torunlarınızla, akrabalarınızla ve yoldaşlarınız sporcularla yine burada Münih’teyiz. Sizi bir an bile unutmadık.” Rivlin konuşmasında ayrıca günümüz Filistin Yönetimini de terörü desteklemek ve teşvik etmekle suçladı. İsrail Devlet Başkanı açılış törenine katılanlara, daha geçtiğimiz yıl Filistinli El Fetih örgütünün Münih saldırganlarını kahraman ilan ettiğini hatırlattı.  Rivlin konuşmasının sonunda da her dört yılda bir yapılan Olimpiyatlarda Münih kurbanları için saygı duruşu yapılması için çağrıda bulundu.