BM Genel Sekreteri: İki devletli çözümün başka bir alternatifi yok

Filistin Yönetimi Başbakanı ile bir görüşme gerçekleştiren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Birleşmiş Milletlerin iki devletli çözümü hayata geçirmek için her şeyi yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Dünya
6 Eylül 2017 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta İsrail’e üç günlük bir ziyarette bulunan Guterres ülkeyi helikopterle gezdi. Helikopter turunun amacı Guterres’e İsrail’in güvenlikle ilgili endişelerini daha net bir şekilde göstermekti.

Guterres’e ziyaretinde eşlik eden Birleşmiş Milletler İsrail Elçisi Danny Danon ve Kurmay Başkanı Yardımcısı Tümgeneral Aviv Kochavi, Guterres’e İsrail’in güvenlikle ilgili sorunları ve Hamas’ın yönetimindeki Gazze Şeridindeki durum hakkında bilgi verdi.

Danon Guterres’e, “Hamas, İsrailli sivillere zarar vermek için silahlanmaya devam ediyor ve uluslararası toplumlardan gelen yardımları terörizm için kullanıyor. Bunu Gazze Şeridinde fakirlik ve sıkıntı içinde yaşayanları hiçe sayarak yapıyor. Gazze’de yaşayan çocukların daha iyi bir geleceğe sahip olmasını sağlamak yerine, Hamas çocukları tutsaklaştırıyor ve kaynaklarını terör amaçlı olarak tüneller kazmaya aktarıyor" dedi.

Guterres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Görüşmede Guterres, İsrail Devleti’ni yıkma fikri, niyeti ya da isteğinin kendisi açısından kabul edilemez olduğunu iletti. Ortak basın toplantısında Guterres İsrail’e yönelik terör, şiddet ve kışkırtmaları açık şekilde kınayan bir açıklama yaptı.

Daha sonra Guterres, Filistin Yönetimini ziyaret etti ve üst düzey Filistinli liderlerle bir araya geldi. Yaser Arafat Müzesini de ziyaret eden Guterres Filistinli liderin mezarına çelenk bıraktı.

Filistin Yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah’la birlikte basına açıklama yapan Guterres, "Sükûneti sağlama, her tür kışkırtmayı engelleme ve şiddeti durdurmaya yönelik koşulları oluşturmak her iki tarafın liderleri için de önemli” dedi.

Guterres ayrıca, Birleşmiş Milletler’in ve kendi şahsının iki devletli çözümü hayata geçirme konusuna verdiği büyük önemi vurgulayarak, iki devletli çözümün bir B planının, bir alternatifinin olmadığını sözlerine ekledi.

Guterres’e göre iki devletli bir çözüm işgali sona erdirecek ve doğru koşulların oluşmasıyla da Filistinlilerin yaşadığı sıkıntıları da ortadan kaldıracak. Guterres, “Bu nedenle iki devletli çözüm barışın inşa edilmesini garanti edecek tek yol. Karşılıklı olarak birbirini tanıyacak olan bu iki devlet birlikte güvenlik içinde yaşayabilir.”

BM Genel Sekreteri Judea ve Samaria’daki yerleşim inşaatlarını eleştirdi ve “Birçok kez dile getirdiğim gibi, yerleşim inşaatları uluslararası yasalar çerçevesinde yasal değildir ve iki devletli çözümün uygulanmasında ortadan kaldırılması gereken bir engeldir" dedi.

Filistinli haber kaynaklarının haberine göre İsrail’de hapiste olan Filistinli mahkûmları ve Filistinli teröristlerin ailelerini de ziyaret eden Guterres, “Hapistekilerin sıkıntılarını anlıyoruz ve bu sıkıntıları sona erdirmek için ilgili yetkililerle birlikte çalışacağız” dedi. Ancak Guterres’in basın sözcüsü İsrail medyasına yaptığı açıklamada söz konusu açıklamanın tamamen uydurma olduğunu bildirdi.

Guterres, Çarşamba günü de Gazze’deki BM tesislerini ziyaret etti. İsrail orudusu yetkilileri Guterres’e bu ziyaretinde Hamas tarafından güney sınırı boyunca kazılan terör tünellerini de gösterdi.