İspanyolca Google aramalarında antisemit sonuçlar arttı

Arjantin’deki bir on-line nefret araştırma kurumunun 2016 raporuna göre İspanyolca içerikli antisemitizm arttı.

Dünya
6 Eylül 2017 Çarşamba

Arjantin’de bulunan Observatorio Web (Web izleme) adlı internetteki nefret suçlarını araştıran kurum 2016 yılı ile ilgili raporunu açıkladı.

Rapora göre Google’da Judio (İspanyolca Yahudi) kelimesi aratıldığında ulaşılan İspanyolca sitelerin yüzde 30’unda antisemit içerik tespit edildi. Ayrıca Youtube’da yer alan antisemit videoların aldığı izleme ve beğeni sayıları arttı.

Geçtiğimiz sene ocak ayında antisemit videolar ortalama da her üç beğeni (like) almasına karşı bir beğenmeme (dislike)  alırken sene içinde bu oran dörde bire ulaştı.

Bir diğer endişe verici eğilim ise Holokost inkarcılığının artışında oldu.

2016’da 484 İspanyolca videoda Holokost’un gerçekleştiği inkâr edilirken bu videoların toplam 1,7 milyon kere izlendiği tespit edildi. İspanyolca antisemit videolarda ‘holocuento’ etiketinin arttığı belirtildi. Bu terim İngilizce’deki Holohoax veya Fransızca’da Shoananas gibi Holokost’un varlığını inkâr eden bir kelime oyunu.

Bunlarla birlikte Twitter’da da İsrail’in politikaları ve Holokost’un kötüye kullanıldığı iddiaları ile Yahudilere yapılan eleştiri ve saldırıların da yükselen eğilimler arasında girdiği belirtildi.

Arjantin’de 1988’den beri ayrımcılık karşıtı yasalar bulunsa da kurum yöneticisi Ariel Siedler ilgili yasaların internet ve sosyal medyada gerçekleşen saldırılar nedeni ile güncellenmesi gerektiğini belirtti.