Ülkemizde son durumlar ve İrma Kasırgası

İstanbul pazartesiden beri kuzeyli rüzgârlarla epey serinledi ve sıcaklıklar 30 derecenin altına düştü. Bu yaz boyunca görmeye alıştığımız dalgalanmaların serin kısmı salı - çarşamba da devam edecek.

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
5 Eylül 2017 Salı

Kuzeyden gelen bu sistemle İstanbul’da çarşamba günü 25 derecenin altında sıcaklıklar görebiliriz. Şu an için ciddi bir yağış beklememekle beraber yaz devam ettiği ve deniz suyu sıcaklıkları yüksek olduğu için sürpriz yağışlarla karşılaşma ihtimalimiz var. Örneğin geçen haftaki sistemde İstanbul için yine büyük yağış beklentimiz yoktu ama sadece yarım saat süren bir yağış özellikle Avrupa Yakasının Boğaz bölümünde su baskınlarına neden oldu. Salı ve özellikle 5000 ve 1500 metre yüksekliklerdeki soğuğun tam olarak gireceği çarşamba da böyle sürpriz yağışlar olabilir. Özellikle İstanbul’un kuzeyinde bu yağışlar görülebilir. Yine de önlemimizi alalım.

İstanbul’da salı ve çarşamba rüzgâr kuzey ve bazen kuzeybatı yönlerden orta, zaman zaman kuvvetli olarak esecek. Perşembeden itibaren ise tekrardan güneyli yönlere dönmesini ve hızını azalmasını bekliyoruz. Bu süreç içinde tekrardan ısınma periyoduna gireceğiz. Hafta sonunda yine 30 dereceleri görmemiz muhtemel. İstanbul’da salı 26, çarşamba 24, perşembe 28 derece sıcaklık beklemekteyiz.

Rüzgâr demişken özellikle çarşamba günü Ege ve Akdeniz boyunca kuvvetli rüzgâr beklendiğini de hatırlatalım.

Başkent Ankara’da salı günü parçalı bulutlu, çarşamba ise bulutlanma bekliyoruz. Sıcaklıkta 5-6 derecelik azalma görülecek. Bundan kaynaklı yerel sağanak geçişleri de olabilir. Salı günü 30 derecenin üstünde beklenen en yüksek sıcaklık çarşamba en fazla 25 derece olabilecek. Perşembe günü hava sıcaklığı artacak ve yine parçalı bulutlu bir gün yaşanacak. Sıcaklığı ise 28 derece civarında bekliyoruz.

İzmir’de yağışsız ama rüzgârın serinlettiği iki gün bekliyoruz. Sıcaklıklar salı ve çarşamba günleri 30 derecenin altında kalabilir. Perşembe günü ise yine 30 dereceyi aşacak. Yağış beklemiyoruz.

Marmara Bölgesi yeni bir serin havanın etkisine giriyor. Bu sefer yağış daha çok Karadeniz’e yakın olan doğu bölümlerinde gözlenebilir. Kocaeli - Sakarya hattı boyunca kuvvetli sağanak geçişleri muhtemel. Bilecik, Bursa ve Yalova taraflarında da sağanaklar görülebilir. Trakya bölümünde sıcaklık düşüşü beklenmezken güney ve doğu bölümünde salı ve çarşamba birkaç derece azalış bekliyoruz. Perşembe gününden itibaren sıcaklıklar bölge genelinde artışa geçiyor.

Ege Bölgesinin özellikle sahil kısmında kuvvetli rüzgâr var. Özellikle çarşamba günü daha kuvvetli hissedilecek. Muğla’da bile sıcaklıklar 30 derecede kalıyor. Ancak bölge genelinde üç gün etkili bir yağış beklemiyoruz.

Akdeniz Bölgesinde de denizlerde fırtınaya yakın, rüzgâr salı-çarşamba etkili… Antalya 32 derece. Üç gün boyunca bu sıcaklıklarda olmasını bekliyoruz. Adana ise 35 derece. Bölge genelinde üç gün yağış beklenmiyor.

Karadeniz Bölgesi bu sene her yağışlı sistemden en çok etkilenen bölgemiz olur. Bu sefer de yine olacak gibi gözüküyor. Batı ve Orta Karadeniz’de özellikle çarşamba, doğu bölümlerinde ise perşembe günü su baskını ve sel riski var. Sıcaklıklar ise 25 derecenin altında seyrediyor. Örneğin Bolu, Kastamonu tarafında çarşamba hem gündüz sıcaklığı 20 derecenin altında kalabilir hem de gece sıcaklığı 10 dereceyi geçmeyebilir.

İç Anadolu Bölgesi salı günü genelinde parçalı bulutlu geçirdikten sonra Çarşamba günü yağmur ihtimali var; sıcaklık bölge genelinde yaklaşık 5 derece azalacak. Ancak perşembe günü yine toparlanma göreceğiz. Perşembe günü yağış kesilse de sıcaklıkta en fazla 1-2 derecelik toparlanma olabilir. Gece sıcaklıkları Sivas, Yozgat, Kayseri hatta başkent Ankara’da bile 10 derecenin altına düşebilir.

Doğu Anadolu Bölgesi salı günü yağışsız. Çarşamba - perşembe yağış girişi mümkün ve bölgenin orta ile kuzey bölümlerinde etkili olma ihtimali var. Erzurum, Kars taraflarında gece sıcaklıkları 10 derecenin altına düşmeye hazırlanıyor.

Güney Doğu Anadolu Bölgesinde artık 40 derece sıcaklar kalmamasına rağmen yine de yüksek. 32-36 derece aralığında değişen sıcaklıklar üç gün daha devam edecek ve yine yağışın ulaşmasını beklemiyoruz.

IRMA KASIRGASI ABD’Yİ ETKİLER Mİ?

Öncelikle şunu söyleyelim; Atlantik Okyanusu açıklarında ve 3. kategori seviyesinde oluşan kasırga şu an için 4. kategoriye ulaştı ve saatte 200 kilometrelik rüzgârla beraber Karayip Adalarına doğru ilerleyişini sürdürüyor. Çıkış noktasından şu ana kadarki ilerleyişine baktığımızda ise rotasının tam batılı değil de hafif kuzeybatılı olduğunu görmekteyiz. İlerleyişi bu şekilde devam ederse Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletini tehdit edebilir gibi gözüküyor. Ancak şu anda kesin diyemeyiz. Kasırganın hemen üstünde oldukça kuvvetli bir yüksek basınç var. Yüksek basınç genelde bu çeşit alçak basınçları çeker. İlerleyen günlerde bu yüksek basınç ile beraber daha kuzeye yönelip okyanusta kaybolma ihtimali de var. O yüzden şu an için Florida’yı kesin etkileyecek diye bir şey söylemek için erken ama bu ihtimalin her geçen gün kuvvetlendiğini söylemek de yanlış olmaz. Şu anda en büyük tehdit Virjinya Adaları ve British Islands denilen adalar topluluğu... Çarşamba günü bu bölgelere ulaşmasını tahmin ediyoruz. Şu andaki rotası değişmezse Puerto Rico ve Dominik Cumhuriyeti’nin bir kısmı da tehdit altında.

Aşağıda İrma’nın tam nereden başladığı ve nereye kadar yol aldığı görüntü var.

 

 

 (NHC’den alınmıştır.)

 

Burada da uzaydan kasırganın güncel halini görmekteyiz.

 

Bu görüntüye göre henüz denizde olan ve daha da güçlenmesi olası ihtimali bulunan İrma Kasırgası’nın Karayip Adaları, Dominik Cumhuriyeti ve hatta Küba’yı dahi etkileme ihtimali giderek güçleniyor. Sonraki rota ise Florida Eyaleti ve Miami olabilir. Daha önce belirttiğim gibi bu ihtimal kesin değil. Bunun tahmini çok zor. Eğer şu andaki rotaya göre tahmin edilen durum gerçekleşirse Florida’ya ulaşması pazar gününü, hatta pazartesiyi bulabilir. Bu süreç içinde değişen parametreler, genelde durağan bir yapıya sahip olan ve alçak basınçları kendi üstüne çeken bir özelliği olan yüksek basıncın etkisiyle kendini belirleyecek. Takipte olmaya devam edeceğiz. Son olarak NHC’nin en güncel beklediği senaryoyu paylaşalım.