Filistin Yönetimi, Gazze’ye giden yardımları durdurma tehdidinde bulundu

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ı El-Fetih ile uzlaşma sağlayana kadar, Gazze Şeridine gönderilen yardımları yavaş yavaş durdurmakla tehdit etti.

Dünya
24 Ağustos 2017 Perşembe

Abbas görüşlerini, İsrail’in sol partilerinden Meretz’in lideri Zahava Gal-On’a açıkladı. 

Abbas, “Gazze’ye, yılda 1,5 milyar dolar yardım gönderiyoruz. Bu miktarın yüzde 25’ini kesmeye başladık” dedi. Hamas’ın kanlı bir darbeyle bölgeyi ele geçirmesinden on yıl sonra, Abbas Gazze’nin kontrolünü tekrar ele geçirmek yönünde adımlar atıyor. Enerji finansmanını düşürmek dahil, bir dizi sert ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Abbas, Hamas ile olan durumun yakın zamanda değişmemesi halinde maddi desteği tamamen azaltacaklarını ifade etti. Hamas’ın eylemleri yüzünden Gazze ile Batı Şeria’nın arasının açılacağı konusunda uyarıda bulundu. 

Filistin Yönetimi ve uluslararası toplum, bir Filistin devleti sınırlarının hem Batı Şeria’yı hem de Gazze’yi içermesi konusunda ısrarcı, ancak iki grup arasındaki çatışmalar durulmadıkça böyle bir sonuca ulaşmak mümkün gözükmüyor.

Abbas, uzlaşma sorununun Filistin liderliğine karşı güvensizlik yarattığını belirtti.

Gal-On görüşmede Abbas’ı, Hamas ile uzlaşmak için Gazze’deki sivil halkı cezalandıracak adımlar atmadan bir yol bulmaya çağırdı.