İspanya’da terör sonrası karışık mesajlar

İspanya’da yaşanan terör saldırısının ardından bölgenin Baş Hahamının yaptığı açıklamalar, İspanya Yahudi Cemaati tarafından tepkiyle karşılandı.

Dünya
23 Ağustos 2017 Çarşamba

Barselona Baş Hahamı: “Avrupa artık kaybedildi” 

Katalonya’da gerçekleşen saldırı sonrası İspanya’da bu bölgenin baş hahamı, gerek radikal İslam, gerekse de yetkililerin bu tehlikeyi göz ardı etmeleri yüzünden cemaatinin yok olmaya mahkûm olduğunu belirtti.

Rabi Meir Bar-Hen, JTA’ya verdiği röportajda, geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günkü saldırılardan çok öncesinde, hatta yıllardır, cemaat üyelerini “tüm Avrupa’da İslami terörün merkezi” olarak adlandırdığı İspanya’yı terk etmeleri konusunda telkin ettiğini de açıkladı. Barselona ve az uzağındaki sahil şehri Cambrils’deki saldırılarda en az on dört kurban ve beş terörist can vermişlerdi.

Bar-Hen açıklamasında, saldırı sonrasında durdurulan tüm aktivitelerine cuma günü kaldığı yerden devam eden Barselona cemaati için, “Yahudiler bu bölgede sonsuza kadar kalmayacaklardır. Cemaat üyelerine söylüyorum, ‘hep burada olmayacağız.’ Onları İsrail’de mülk almaları konusunda cesaretlendiriyorum. Burası artık kaybedilmiştir. Cezayir Yahudilerinin, Venezüella Yahudilerinin hatalarını tekrarlamayın. Çok geç olmadan burayı terk edin” diye konuştu.

Saldırıların, bölgede bulunan Müslümanların radikalliğin de ne derece uç noktasında olduklarına dikkat çektiğini de ekleyen BarHen, bu insanlarla bir arada yaşadıkça, terörist ve destekçilerinden kurtulmanın imkânsız hale geldiğini ve gittikçe güçlendiklerini söyledi. Cemaati adına konuşmadığını ve sadece kişisel görüşlerini paylaştığını belirten Bar-Hen, bunun tüm Avrupa’da geçerli olduğunu ve Avrupa’nın artık ‘kaybedildiğini’ de ekledi.

Bar-Hen ayrıca yetkilileri ve bazı politikacıları da İslami terörle yüzleşerek savaşmada yetersiz kalmakla suçladı. Bar-Hen, 1969 yılında bir uçak kaçırma teşebbüsü yüzünden mahkûm edilmiş Filistinli bir terörist olan Leila Khaled’in bir kitap festivali için ülkeye giriş yapmasına göz yumulmasını örnek göstererek, yetkililerin terörü mağdurlardan gelen hareketler olarak gördüklerini ve terörün doğasını anlamadıklarını da söyledi.

Bar-Hen’e göre daha güven dolu ve başkaldırır bir havada açıklama yapmayı tercih eden İspanya Yahudi Cemaatleri Birliği yetkilileri ise, şehirlerinde acı çektirmek ve kaos ortamı yaratmak için uğraşan fanatiklerle ve radikal Müslümanlarla her gün mücadele eden güvenlik güçlerine inançlarının tam olduğunu bildirdiler.

Barselona Yahudi Cemaati Sözcüsü Victor Sorenssen ise, basına yaptığı açıklamada, Baş Haham Bar-Hen’in cemaatin yok olmaya mahkum olduğu fikrini reddederek, kentin Yahudilerinin İslami terör saldırısı sonrası şehirlerini terk etmeyeceklerini söyledi ve “Bar-celona Yahudilerin yüz yıldır gururla yaşadıkları bir şehirdir. Biz Yahudiler şehrimizi terk etmeyeceğiz” dedi.