Leon Uris’in ‘Mila 18’-Varşova Gettosu isyanı film oluyor

2. Dünya Savaşı’nda Polonya’nın Varşova kentinde Naziler tarafından oluşturulan kapalı alanda açlık ve sefalete terk edilen Yahudilerin isyanını anlatan ‘Mila 18’ adlı roman ilk defa beyaz perdeye yansıtılacak.

Dünya
14 Ağustos 2017 Pazartesi

Yahudi asıllı Leon Uris tarafından yazılan ve İsrail’in kuruluşunu anlatan, eleştirmenler tarafından, Exodus romanına bir prelüd olarak nitelenen romanın sinema hakları 1998 yılından beri ödüllü yapımcı Hervey Weinstein’da bulunuyordu. Weinstein bir gazetede yazdığı köşe yazısında Mila 18’i film yapacağını ve bizzat kendisinin yöneteceğini açıkladı. Weinstein ayrıca, filmin romandan beyaz perdeye uyarlanmasının da yakın dostu  İran asıllı, İngiliz vatandaşı Hüseyin Amini tarafından yapılacağını duyurdu.

JTA yayın kuruluşunun haberine göre, Holokost’ta yedi teyzesini ve bir amcasını kaybeden Weinstein için filmi bizzat yönetmek kişisel bir onur meselesi.  Weinstein daha bir çocuk iken İsrail’deki teyzesine Varşova Gettosu isyanını film yapacağını söz vermiş. 

Varşova Gettosu İsyanı 2. Dünya Savaşı’nda Yahudilerin Soykırım’a karşı verdikleri ilk ve en büyük organize silahlı mücadele olarak tarihe geçti. Yüzlerce Yahudi savaşçının ve şehirde yaşayan binlerce Yahudi sivilin öldüğü isyan, Alman Naziler tarafından güçlükle bastırılmış ve sonunda Almanlar gettoyu dağıtmak zorunda kalmıştı.

Weinstein Company bugün ABD’nin en büyük film yapım şirketlerinden biri. Şirket şimdiye kadar aralarında Oscar ödülleri kazanmış olan onlarca filmin yapımcılığını üstlendi. İngiliz Hasta (The English Patient), Chicago, Lord of the Rings: Kral’ın Dönüşü, Zoraki Kral (The King’s Speech) ve Artist bunlardan sadece bazıları.