ABD Yahudi toplumları, Virgina-Charlottesville’de olan ırkçı şiddetini kınadı

Amerikan Yahudi toplumları ve liderleri, Charlottesville’de Ohio’lu Beyaz Süpremist bir adamın kalabalığın üstüne arabasını sürerek neden olduğu şiddet eylemini kınadı.

Dünya
13 Ağustos 2017 Pazar

Arabanın kalabalığın içine dalması sonucu bir kişi ölürken, olayı kontrol altına almak isteyen Eyalet Polisi helikopterinin alçak uçuş sırasında kaza yaparak düşmesi sonucu iki güvenlik görevlisi de hayatını kaybetti. 

Toplam üç kişinin öldüğü olaylar Charlottesville’de Beyaz Süpremist grupların yaptığı sokak gösterisi ile başladı. Kalabalığın toplandığı bölgeye gelen ırkçılık karşıtı diğer bir grup da  Beyaz Süpremistleri protesto etti.  Ardından sonradan tutuklanan ve kimliği James Alex Fields Jr olarak açıklanan 20 yaşındaki saldırgan, arabasını Beyaz ırkçıları protesto eden karşıt grubun üstüne sürdü. 

Yahudi toplumları ortaya çıkan şidddeti kınadı ve ırkçılığın bir defa daha can aldığını ifade etti. 

Haham Rick Jacobs, Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, ADL Başkanı Jonathan  Greenblatt hem olayı hem de ABD Başkanı Donald Trump’ı kınadılar. Yahudi liderler Başkan Trump’ın kınama mesajında ‘şiddet her yerden geliyor’  ifadesini ve direkt olarak Beyaz üstünlüğünü savunan grupları eleştirmemesini yetersiz bulduklarını belirttiler.