İçinde Yahudi olmayan Yahudi düğünü

Yahudi geçmişini hatırlamak isteyen Polonya’nın kültür organizasyonlarından Radzanovia Birliği, Varşova’nın 80 kilometre kuzey doğusunda bulunan Radrazanow kasabasında bir Yahudi düğünü canlandırdı.

Dünya
11 Ağustos 2017 Cuma

Ancak Sovyet öncesi Polonya kırsalının tipik Yahudi düğününü sahneye koyanların hiçbiri Yahudi değildi.

Gönüllülerden oluşan düğün organizasyonunda damadı Radia dla Ciebie radyosundan gazeteci  Piotr Czaplicki, gelini ise kasabada yaşayan Julia Brzezińska canlandırdı.  Damat ve gelin Yahudi gelenekleri gereği Hupa altına girerken, davetlilerin tipik  dindar Yahudi kıyafetleri, düğünü izleyen herkesin dikkatini çekiyordu; siyah uzun ceket ve pantolonlar, heredi Yahudi cemaatlerinde ermişliğin sembolü uzamış sakallar, favoriler düğünün karakterini ve kimliğini açıkça ortaya  koyuyordu.

Sahte siyah sakal takan bazı erkeklerin sakalı gerçek saç rengi ile büyük bir tezat teşkil etse de, geleneksel ortam ile tam bir bütünlük içinde idi.   Gelin ve damat  kasabanın sakinleri önünde sakalları gibi kendisi de gerçek  olmayan haham tarafından evlendirildi.    Holokost’un unutulmaması için faaliyetler düzenleyen From The Depths kurumundan İngiltere doğumlu  Jonny Daniels, düğün ile ilgili olarak basına  açıklamalarda bulundu. 

Daniels,  Radrazanow kasabasında gerçekleşen,  içinde Yahudi olmayan Yahudi düğününü, ‘Polonya toplumunun geçmişle yüzleşmesi barışması’ olarak yorumladı.  Daniels, “ Bu tip faaliyetler toplum için bir terapidir” ifadesini kullandı. 

Düğün faaliyetini organize eden Agnieszka Rychcik-Nowakowska da basına şunları belirtti:  “Bu faaliyet aynı zamanda savaşta neredeyse yarısı katledilen Radrazanow kasabası Yahudileri için yakılan bir ağıttır. Savaş öncesi bu topraklarda barış içinde yaşamışi bayramları ve  düğünleri ile toplumsal hafızamızda  iz bırakmış Yahudileri bir kez daha anıyoruz.”