Nikaragua’da 114 kişi Yahudiliğe geçti

Nikaragua’da bulunan Yahudilerin sayısı 114 kişinin din değiştirmesi ile ikiye katlanmış oldu

Kültür
10 Ağustos 2017 Perşembe

Nikaragua’nın başkenti Managua’da yeni yapılan bir mikve havuzunda 114 kişi Yahudiliği kabul etti. Erkekler sünnet edildi, önceden sünnet olmuş erkekler ise sembolik bir sünnet sürecinden geçirildiler.

23 Temmuz’da Yahudi cemaatinin bir mensubunun evinde gerçekleşen geçiş sürecinden sonra 22 kişi Yahudi geleneğine uygun bir şekilde evlendi. Din değiştirme töreni New York merkezli, kâr amacı gütmeyen Kulanu isimli bir dernek tarafından organize edildi. Kulanu’nun hedefi dünyada Yahudilik hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen toplulukları desteklemek. Süreçte katkısı bulunan Rabbi Isaac Elchanan geçişlerin heyecan verici olduğunu söylüyor. Kaşer et kesimi için Kulanu Nikaragua’ya ekipman göndermeyi planlıyor.

 Adayların yarısının İspanya’dan kovulmuş Seferad kökenli. Çoğunun beş yıl bazılarının ise bütün hayatları boyunca Yahudilik üzerinde araştırma yaptıkları söyleniyor.

Nikaragua’daki Yahudilerin ülkeye geliş tarihi 18.yüzyıl olarak biliniyor. 2012’deki nüfus sayımında ülke sınırları içerisinde sadece 50 Yahudi’nin yaşadığı ve bunların çoğunun Amerika’dan geldiği belirtiliyor. Aynı yıl Kulanu 14 kişinin cemaate kabul edilmelerine destekte bulunmuştu. Söz konusu 14 kişinin neredeyse tamamının Yahudi kökeninin baba tarafından geldiği de biliniyor. 2015’te 14 kişilik başka bir grup da din değiştirdi ama en büyük geçiş süreci geçen ay 144 kişinin cemaate kabulü ile gerçekleşti.

 Kulanu geçen sene de Madagaskar’a birkaç haham götürmüş,  121 kişiyi Yahudiliğe geçmeye teşvik etmiş ve daha önce ülkede bulunmayan yeni bir cemaat kurmuştu.

Kulanu’nun başkan yardımcısı bu süreci şöyle dile getiriyor: “Son 100 sene içerisinde Holokost’u, Arap topraklarında bulunan bütün Yahudi cemaatlerinin yok edilişini ve bir Yahudi vatanının tekrardan inşasını gördük. Artık Yahudi milletinin yeniden büyüdüğü bir çağa giriyoruz.”