İsrail’de, ultra-Ortodokslardan ‘kaşer’ elektrik için öneri

Dünya
9 Ağustos 2017 Çarşamba

İsrail meclisi Knesset’te, UTJ (United Torah Judaism) partisi vekilleri, Haredi şehir ve mahallelerinde yaşayanlara özel, ‘kaşer’ elektrik üretecek elektrik santralleri kurulması için yeni bir girişim önerdi.

Şabat günleri ulusal şebeke ile bağlantısı kesilecek olan elektrik santrallerinin, tüm vergi mükelleflerinden toplanacak vergilerle finanse edilmesi önerildi.

Yeni öneri, ultra-Ortodoks aktivistlerden oluşan Şabat Enerji Topluluğu Komisyonu tarafından destekleniyor. Komisyon başkanları aynı zamanda Knesset Finans Komitesi Başkanı olan Moshe Gafni (UTJ) ve aynı zamanda Bilim ve Teknoloji Komitesi Başkanı olan Uri Maklev (UTJ).  

Knesset’teki bir kaynağın İsrail basınına verdiği bilgiye göre, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, hakkındaki mevcut soruşturmalar ve koalisyon istikrarını sürdürme arzusu nedeniyle, öneriye onay vermesi yüksek bir ihtimal.

Ultra-Ortodokslar uzun zamandır, Şabat ve bayram günlerinde İsrail’e akan elektriğin ‘koşer’ olmadığını iddia ediyor.

İddialarına göre, elektrik cuma akşamı itibarıyla veya Şabat’a özel zamanlayıcı kullanarak verilmeye başlanıyor olsa bile, Şabat’ta Yahudiler elektrik santrallerinde çalışıyor ve bazı istasyonlar ekonomik hususları göz önünde bulundurduğu için operasyonlarını bu konuyu dikkate almadan sürdürüyorlar.

Ultra-Ortodokslara göre benzer sorunlar doğal gaz akışında da mevcut. Çünkü istasyonlar Yahudiler tarafından işletiliyor.