Senegal ve Gine’den İsrail’e ilk elçi

Dünya
9 Ağustos 2017 Çarşamba

Batı Afrika’da yer alan iki Müslüman ülke, Senegal ve Gine, İsrail’e ilk defa elçi gönderdi. İsrail’de yerleşik olmayacak olan elçiler, İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin’e güven mektuplarını sundu.

Senegal’in elçisi Talla Fall, ülkesinin aynı zamanda Mısır’daki temsilcisi olarak görev yapıyor ve Kahire’den çalışıyor olacak. Gine’nin elçisi Amara Camara ise Paris merkezli görev yapacak.

Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki İsrail, son zamanlarda Afrika ile ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor. Netanyahu, bu amaçla geçtiğimiz 14 ay içinde iki kere bölgeye ziyarette bulundu.

İsrail’in, Senegal ve Gine ile olan diplomatik ilişkileri geçmişte inişli çıkışlı olmuştu. Haziran ayında İsrail ve Senegal ülkeleri arasındaki krizi sonlandıracaklarını açıklamışlardı fakat bu açıklamadan sadece 3 ay önce İsrail, Birleşmiş Milletlerde onaylanan yerleşim bölgelerinin boşaltılmasına ilişkin kararına destek verdiği için Senegal ile süresiz olarak ilişkilerini minimuma indirmişti.

İsrail ve Gine arasındaki diplomatik ilişki 1967 yılındaki 6 Gün Savaşında kopmasından yaklaşık 49 sene sonra, geçen sene, ilk defa tekrar kuruldu.