Mısır arabuluculuğunda Filistin birleşmesi için ilk adım

Dünya
9 Ağustos 2017 Çarşamba

Arap medyasının geçen Pazar günü yayınladığı bir habere göre Hamas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sissi aracılığında Filistin Yönetiminin iktidar partisi El Fetih ile imzalanacak bir mutabakat anlaşması yapmayı kabul etti. 

Ancak Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın partisi El Fetih henüz koşulları kabul etmedi. Habere göre Sissi, Abbas’a anlaşmayı temmuz ayında Kahire’de gerçekleşen ikili görüşmede, Hamas ile El Fetih arasındaki gerilimin tırmandığı dönemde sundu.

Teklif edilen anlaşmada Hamas’ın geçmişte Filistin Yönetimi tarafından yürütülen faaliyetleri icra etmek için kurduğu komiteyi feshetmesi, Abbas’ın da nisan ayından bu yana yürürlükte olan Gazze’ye yönelik sıkı yaptırımları sona erdirmesi gibi koşullar yer alıyor. Söz konusu yaptırımlar arasında elektrik hizmeti için destek ödemelerinin azaltılması, tıbbi yardımların kısıtlanması ve Gazze Şeridinde yaşayanların hükümet maaşlarının azaltılması yer alıyordu.

İsmi açıklanmayan Filistinli bir kaynak Londra merkezli Arabic Daily al-Hayat gazetesine verdiği demeçte Abbas’ın Sissi’nin teklifini başta kabul ettiğini, ancak kısa bir süre sonra vazgeçtiğini ve istihbarat şefi Majed Faraj’a Hamas’a bir karşı teklif hazırlama talimatı verdiğini açıkladı.

Sissi’nin teklif ettiği anlaşmada şu an Filistin Yönetimi olarak adlandırılan Filistin mutabakat hükümetinin Gazze Şeridindeki faaliyetlerine izin verilmesi, Hamas üyelerine Filistin genel seçimlerinin organizasyonu ve Kahire ile tüm Filistinli taraflar arasında gerçekleşecek toplantıların planlanması konusunda hükümette görev verilmesi çağrısı da yer alıyordu.

Hamas, 27 Temmuz’da kendilerine telefon görüşmesi aracılığıyla iletilen Faraj’ın karşı teklifine yanıt vermek yerine, geçtiğimiz hafta kendi taleplerini kamuoyuna açıkladı. Bu talepler arasında Hamas’ın tüm çalışanlarının hükümet içinde görevlendirilmesi ve seçimler öncesi hem Hamas hem de İslami Cihad örgütünden temsilcilerin de yer alacağı geçici bir ara liderliğin oluşturulması yer alıyor.  

Haberlere göre, Filistin Yönetimi Hamas’la Abbas’ın rakibi Muhammed Dahlan arasındaki yakınlaşmayı durdurmak için söz konusu mutabakat anlaşmasının gerçekleşmesini istiyor.